Slaapmedicatie kan helpen bij slaapproblemen, maar bij regelmatig gebruik ligt afhankelijkheid op de loer en kun je verslaafd raken. Slaapmedicatie is niet zo onschuldig als het lijkt. Het zorgt niet alleen voor een kortere REM-slaap, maar verstoort ook de natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Toch verslaafd geraakt aan slaapmedicatie? Lees dan verder om erachter te komen of er een schema is bij het afbouwen van slaapmedicatie en hoe je kunt slapen zonder slaappillen.
Professionele hulp inschakelen is verstandig als je merkt dat je niet meer zonder slaapmedicatie kunt. Overleg eerst met een arts voordat je overgaat tot het afbouwen van slaapmedicatie. Fundamentum kan jou ook helpen met het afbouwen van de slaapmedicatie. Onze detoxbehandeling duurt een tot twee weken. Hierbij wordt je lichaam in een medische setting en onder professionele begeleiding ontgift. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in. ➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige
De belangrijkste reden van afhankelijk worden van slaapmedicatie is door het veel te gebruiken. Om verdere mentale en lichamelijke problemen te voorkomen is het belangrijk om deze medicatie zo snel mogelijk het proces van afbouwen te starten. Stop niet van de een op andere dag met alle slaapmedicatie op eigen houtje, raadpleeg altijd een arts en schakel professionele hulp in. Meteen van de ene op de andere dag stoppen kan namelijk een shock voor het lichaam zijn. Begin dus wel met afbouwen door professionele hulp in te schakelen maar stop niet zelf al.
Er zijn verschillende manieren om slaapmedicatie af te bouwen, zoals het langzaam verminderen van de dosering of het langzamer innemen van de medicatie. Het is belangrijk om tijdens het afbouwen van slaapmedicatie goed op je lichaam te letten en naar je lichaam te luisteren. Afhankelijk van de soort medicatie en de dosering kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Afkickverschijnselen waar je last van kunt krijgen zijn:
Een schema voor het afbouwen van slaapmedicatie is een van de beste manieren om langzaam van je slaapmedicatie af te komen. Dit schema dient te worden opgesteld door een specialist of arts. Het moet er op een rustige manier voor zorgen dat je lichaam gewend raakt aan het stoppen met de slaapmedicatie. Wel goed om te weten: ontwenningsverschijnselen kunnen altijd ontstaan, zelfs met een schema.
Je hebt de slaapmedicatie met een reden voorgeschreven gekregen, maar als de oorzaak van de slaapproblemen is verminderd of verdwenen is het belangrijk om te beginnen met afbouwen. Slaapmedicatie is verslavend en stoppen kan moeilijk zijn na langdurig gebruik. Probeer daarom rustgevende activiteiten te doen voor het slapen gaan, zoals yoga of meditatie. Ook het creëren van een rustige slaapomgeving kan helpen. Zorg dat de slaapkamer koel, donker en rustig is. Kijk liever geen televisie en probeer niet op je telefoon of laptop bezig te zijn vlak voor het slapen. Ga ook op regelmatige tijden naar bed. Onthoud dat het slapen zonder slaapmedicatie tijd kan kosten en dat je geduld nodig hebt bij het afbouwen.
Om je lichaam weer vrij te maken van weken, maanden of soms jarenlang slikken van slaapmedicatie, kun je bij Fundamentum terecht voor een detoxbehandeling. In gemiddeld twee weken wordt je lichaam ontgift en zet je belangrijke eerste stappen om te stoppen met slaapmedicatie. Bel ons op 0800 2345 800 tussen 07:00 en 22:00 uur om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel nu met een deskundige