Vind wat je
zoekt

Afkicken antidepressiva

Vind de juiste begeleiding

Wanneer je antidepressiva slikt, hoop je dat jouw geestelijk lijden minder wordt. Of dat jouw angstklachten verdwijnen. Maar dan komt er een moment dat je psychische klachten minder worden. En je denkt aan het stoppen met slikken van je antidepressiva. Hoe doe je dat? Het afkicken van antidepressiva doe je niet alleen. Neem altijd contact op met je huisarts of behandelend psychiater. Bij Fundamentum bieden we geen behandeling voor het afkicken van antidepressiva. Zoek je hulp bij een medicijnverslaving of wil je informatie over een detox behandeling voor een alcohol of drugs, neem dan contact met ons op.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Verslaafd aan antidepressiva

Als je verslaafd bent aan antidepressiva, kan het zijn dat je eerder geprobeerd hebt te stoppen. Dan heb je misschien ook ervaren dat afkicken van antidepressiva gepaard kan gaan met vervelende bijwerkingen. Of dat je oorspronkelijke klachten weer terugkwamen toen je minderde, of ermee stopte. Antidepressiva verminderen je psychische klachten, maar lossen deze niet op. Gevoelens en emoties komen soms in alle hevigheid terug. Dat maakt het definitief stoppen zo lastig en kan het leiden tot een verslaving. De juiste begeleiding en hulp is heel belangrijk bij het afkicken van antidepressiva.

Wanneer ben je verslaafd aan antidepressiva

Bij een alcohol- of drugsverslaving moet je op den duur steeds meer gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Bij antidepressiva blijft de werking na verloop van tijd gelijk. Omdat je telkens dezelfde dosis neemt, sluipt een verslaving er veel onopvallender in. Daarom is het soms moeilijk te weten of je verslaafd bent aan antidepressiva. Hier kun je op letten:

  • Je slikt antidepressiva, omdat je bang bent voor de ontwenningsverschijnselen of voor een terugval;
  • Je slikt antidepressiva, maar komt niet via de reguliere manier aan je medicijnen;
  • Je bent gestopt met antidepressiva. Je voelt je schuldig of je schaamt je over je antidepressivagebruik, waardoor je weer antidepressiva krijgt voorgeschreven.

Herken jij je hierin? Dan ben je misschien verslaafd aan antidepressiva en is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of behandelend specialist.

Verslaving antidepressiva

Antidepressiva worden vaak voorgeschreven wanneer andere behandelmethoden voor psychische klachten niet effectief blijken. Het behoort tot een van de meest voorgeschreven geneesmiddelen. In 2020 slikte ruim een miljoen Nederlanders antidepressiva. Het stoppen met deze medicatie is moeilijk en verslaving aan antidepressiva is een risico. Zo’n 30 procent van de antidepressivagebruikers heeft moeite om te stoppen met het slikken ervan.

Begin jij je beter te voelen en wil jij afkicken van antidepressiva? Houd er rekening mee dat het afkicken hiervan een geleidelijk proces is. Een eerste stap is al gezet; je bent op zoek gegaan naar informatie. Wij begeleiden bij Fundamentum niet bij het afbouwen van antidepressiva. Neem contact op met je huisarts. Je kunt niet zonder begeleiding afbouwen of stoppen. Samen zullen jullie een afbouwplan op maat maken, om stapsgewijs de medicatie te verminderen.
☎ Bel 0800 - 2345 800