Alcohol blackout

Hoe voorkom ik dit

Oorzaken, gevolgen en hulp. 

Een alcohol blackout kan een verontrustende ervaring zijn. Je wordt wakker en hebt geen herinneringen aan wat er de avond ervoor is gebeurd. Misschien word je geconfronteerd met berichten van vrienden, een lege portemonnee of zelfs verwondingen zonder dat je weet hoe je eraan bent gekomen. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, maar als je vaker te maken hebt met een alcohol blackout, dan is het een teken dat je alcoholgebruik problematisch is geworden. Je bent hier niet alleen in, en er is hulp beschikbaar. Neem contact op via 085 – 10 50 600 en plan vandaag nog een intakegesprek bij ons in.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat gebeurt er bij een alcohol blackout?

Een alcohol blackout ontstaat wanneer je zoveel alcohol drinkt dat je hersenen tijdelijk stoppen met het opslaan van herinneringen. Dit betekent niet dat je buiten bewustzijn bent, je kunt nog steeds praten, bewegen en handelen. Maar de volgende dag herinner je je niets meer van wat er is gebeurd. Er zijn twee soorten blackouts:

  • Fragmentarische blackouts (grijze vlekken): je herinnert je sommige delen van de avond, maar mist stukken.
  • Volledige blackouts: je hebt totaal geen herinneringen aan wat er is gebeurd, hoe hard je ook probeert terug te denken.

Een alcohol blackout wordt meestal veroorzaakt door een snelle stijging van je bloedalcoholgehalte. Dit gebeurt vaak door te snel en te veel drinken, vooral op een lege maag.

Wanneer is een alcohol blackout een probleem?

Iedereen die alcohol drinkt, kan een keer een blackout ervaren. Dit betekent niet meteen dat je verslaafd bent. Maar als het vaker voorkomt, kan dit wijzen op een alcoholprobleem. Signalen dat je alcoholgebruik problematisch is:

  • Je hebt regelmatig blackouts.
  • Je drinkt om te ontspannen, je emoties te verdoven of problemen te vergeten.
  • Mensen in je omgeving maken zich zorgen over je drinkgedrag.
  • Je hebt moeite om te stoppen met drinken, zelfs als je dat wilt.
  • Je merkt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.

Herken je jezelf hierin? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter.

Hoe kom je van een alcohol blackout en overmatig drinken af?

Als je merkt dat je moeite hebt om je alcoholgebruik onder controle te houden, is het tijd om hulp te zoeken. Een detox kan de eerste stap zijn naar een leven zonder verslaving. Tijdens een detox wordt je lichaam onder medische begeleiding ontgift van alcohol, zodat je zonder ontwenningsverschijnselen en op een veilige manier kunt stoppen met drinken.

Een detox biedt:

  • Medische begeleiding: artsen en verpleegkundigen houden je gezondheid in de gaten en zorgen ervoor dat ontwenningsverschijnselen beheersbaar blijven.
  • Een veilige omgeving: je wordt 24/7 ondersteund, waardoor je niet in de verleiding komt om weer te drinken.
  • Een frisse start: na de detox kun je doorstromen naar een vervolgbehandeling om te werken aan de onderliggende oorzaken van je verslaving.

Detox bij Fundamentum als eerste stap

Als je regelmatig te maken hebt met een alcohol blackout, is het belangrijk om in te zien dat je niet alleen bent en dat er een oplossing is. Een detoxbehandeling kan je helpen om veilig en onder medische begeleiding te stoppen met drinken. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op via 085 – 10 50 600.

☎ Bel 085 – 10 50 600