Vind wat je
zoekt

Alcohol blackout

Voorkom dit

Een blackout door alcohol treedt op wanneer je zo veel alcohol drinkt dat er geheugenverlies ontstaat. Je kunt je bijvoorbeeld de volgende dag niet meer alles herinneren van wat er is gebeurd tijdens de periode dat je alcohol aan het drinken was. Maar hoe kun je een blackout door alcohol voorkomen en wat zijn de gevolgen van een alcohol blackout?

Heb jij steeds vaker last van een alcohol blackout nadat je hebt gedronken? Misschien heb je een alcoholverslaving. Wij kunnen je daarmee helpen. Bij Fundamentum kick je in een veilige omgeving af van alcohol. Bel 0800 2345 800 en plan je eerste gesprek in.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Oorzaak blackout door alcohol

De oorzaak van een blackout door alcohol is het drinken van te veel alcohol. Alcohol drinken is namelijk slecht voor de hersenen. Het zorgt ervoor dat je hersencellen afbreken en deze daardoor minder goed communiceren. Door deze verminderde communicatie kun je ook last krijgen van geheugenverlies. Je kunt je dan na een avondje drinken niets meer herinneren van de vorige avond.

Er zijn meerdere oorzaken die de kans op een blackout door alcohol vergroten. Ten eerste is de kans op een alcohol blackout groter wanneer je veel alcohol in een korte tijd drinkt. Daarnaast verhoogt een lege maag de kans op een alcohol blackout. Als laatste kan ook slaapgebrek een rol spelen.

Gevolgen blackout door alcohol

Hoe meer blackouts je door alcohol hebt, hoe ernstiger de gevolgen voor je gezondheid zijn. De schade ontstaat voornamelijk in de hersenen. In het specifiek: alcohol tast de hippocampus aan. Dit onderdeel van de hersenen zorgt ervoor dat herinneringen uit het kortetermijngeheugen worden doorgezet naar het langetermijngeheugen. Door alcohol wordt dit proces verstoord en treedt er (permanent) geheugenverlies op.

Naast schade aan belangrijke hersengebieden, heb je:

  • Vaker last van hartkloppingen; 
  • Moeite met leren en verwerken van nieuwe informatie;  
  • Een grotere kans op ongelukken door een vertraagd reactie- en besluitvermogen; 
  • En functioneer je in het algemeen minder goed in het dagelijks leven.  

Blackout door alcohol gevaarlijk?

Een blackout door alcohol is zeker gevaarlijk als je kijkt naar hoeveel schade het kan aanrichten. Omdat de hippocampus geen tolerantie voor alcohol kan opbouwen, kan je door veel drinken permanente schade aan deze hersenregio toebrengen. Met name als je regelmatig blackouts door je alcoholgebruik ervaart, treden eerdergenoemde gevolgen steeds vaker en heftiger op. Bij Fundamentum helpen we je bij het voorkomen van een volgende blackout door alcohol.

Blackout alcohol voorkomen

Als je een alcohol blackout wilt voorkomen, kun je het beste helemaal niet meer drinken. Als een blackout door alcohol vaker voorkomt, lijd je mogelijk aan een alcoholverslaving. Het stoppen met drinken gaat dan niet zo makkelijk meer. Gelukkig kunnen we je daarbij helpen. In onze kliniek in Margraten behandelen we alcoholverslaving effectief door middel van een korte detoxbehandeling. Een detox duurt ongeveer een tot twee weken. Wij helpen je gedurende de detox door de zware periode van ontwenning heen. Nadat je je lichaam hebt ontgift, ben je klaar voor een geschikte vervolgbehandeling om voor altijd van je verslaving af te komen. Je staat er niet alleen voor. Bel vandaag nog naar 0800 2345 800 en plan jouw intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800