Vind wat je
zoekt

Alcoholvergiftiging herstel

Hoe verloopt dat?

Alcoholvergiftiging ontstaat als je in hele korte tijd erg veel alcohol hebt gedronken en het lichaam dit niet kan verwerken. De hoeveelheid die nodig is om dit punt te bereiken is van meerdere factoren afhankelijk. Leeftijd speelt een rol, maar ook geslacht, gewicht en of je al vaker alcohol hebt gedronken. In ernstige gevallen kun je opgenomen worden in het ziekenhuis bij een alcoholvergiftiging. Herstel hoeft niet lang te duren, tenzij het om een structureel probleem gaat. In dat geval is er wellicht meer aan de hand en kan een psycholoog hulp bieden.

Een alcoholverslaving ontwricht je leven op mentaal, sociaal en lichamelijk vlak. Ben je klaar met de negatieve kanten van je verslaving en wil je je leven weer op de rit krijgen? Bij Fundamentum kun je starten met een detoxbehandeling. Met een detox maak je je lichaam vrij van gifstoffen zodat je sterker in je schoenen staat. Daarmee neemt de kans toe dat je een vervolgbehandeling succesvol afrondt. Bel 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Hoe wordt een alcoholvergiftiging behandeld?

Alcohol is geen onschuldige stof, want het tast je zenuwstelsel aan. Bij enorme hoeveelheden drank kunnen er essentiële lichaamsfuncties uitvallen. Bij een heftige alcoholvergiftiging kun je onderkoeld raken, een black-out krijgen of in shock of coma terecht komen. In dit soort gevallen wordt de alcoholvergiftiging behandeld in een ziekenhuis. Hier krijg je een infuus waarmee je vocht toegediend krijgt en worden ademhaling, temperatuur en bloeddruk in de gaten gehouden. In zeer extreme gevallen kan er besloten worden om je maag leeg te pompen: de zogeheten maagspoeling.

Alcoholvergiftiging: de dag erna

Er is een zeer reële kans dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis na een alcoholvergiftiging. De dag erna voel je je meestal slecht omdat je nog steeds onder invloed bent. Hoofpijn, maar ook misselijkheid komt veel voor. Zoals bij een gewone kater kun je ook erg veel dorst hebben. De alcohol (en het eventuele braken) hebben ervoor gezorgd dat je lichaam een tekort aan vocht heeft. Om te herstellen van een alcoholvergiftiging is het belangrijk om je lichaam te hydrateren. Veel water drinken wordt de dag na een alcoholvergiftiging aangeraden.

Alcoholvergiftiging: nasleep

Je lichaam herstelt over het algemeen snel bij een alcoholvergiftiging. Nasleep komt meestal in de vorm van slapeloosheid en het gevoel van brak zijn. Als je van een zware alcoholvergiftiging hersteld bent, vergeet je misschien wel dat je je lichaam serieuze schade hebt aangedaan. Je zenuwstelsel heeft een flinke klap gekregen, maar ook je hersenen hebben moeten incasseren. Veel organen en bloedvaten zijn beschadigd en je je slaapritme is waarschijnlijk ontregeld. Eet, drink en rust goed uit na een alcoholvergiftiging om de nasleep zoveel mogelijk te beperken.

Hoelang duurt herstel bij een alcoholvergiftiging?

Herstellen van een alcoholvergiftiging duurt in de meeste gevallen enkele dagen. Bij ziekenhuisopname wordt je situatie door een arts bekeken, maar vaak duurt deze observatie enkele uren tot een dagdeel. Hoelang het herstel bij een alcoholvergiftiging exact duurt hangt af van veel verschillende dingen, waaronder de behandelmethode. Ook kan vochtinname en voldoende rust het herstel een klein beetje versnellen.

Detoxbehandeling als eerste stap bij een alcoholverslaving

Ben je al vaker opgenomen geweest voor een alcoholvergiftiging? Dan kan het een indicatie zijn van een groter probleem. Een detoxbehandeling bij Fundamentum kan jou helpen. Met een team van medische professionals wordt je lichaam in gemiddeld twee weken ontgift. Ben jij klaar voor een nieuwe start? Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800