Vind wat je
zoekt

Gevolgen drugsgebruik

Op de korte- en lange termijn

Drugs zijn er in veel verschillende soorten en varianten. Sommige mensen gebruiken marihuana, anderen cocaïne, en weer anderen gebruiken pijnstillers die wel of niet zijn voorgeschreven. Maar welke gevolgen heeft drugsgebruik of de korte en lange termijn?

Een drugsverslaving ontstaat makkelijker dan dat je ervan afkomt. Wil je graag een punt zetten achter je drugsverslaving? Neem contact op met Fundamentum via 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen. Wij helpen je graag.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Gevolgen van jarenlang drugsgebruik

De gevolgen van jarenlang drugsgebruik zijn bijna altijd zeer ernstig. Het beïnvloedt je leven op verschillende manieren.

 • Fysieke gezondheid. Drugsgebruik beschadigt je organen, zoals je lever en je longen. Het verzwakt ook je immuunsysteem, waardoor je sneller vatbaar bent voor ziektes. 
 • Geestelijke gezondheid. Jarenlang drugsgebruik kan leiden tot geestelijke problemen, zoals angststoornissen, depressie en paranoia.  
 • Verslaving. Een ander gevolg van jarenlang drugsgebruik is dat je er verslaafd aan kunt raken.  Dit betekent dat je lichaam en geest afhankelijk worden van de drugs. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken en kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen als je geen drugs gebruikt.  
 • Sociale problemen. Eén van de gevolgen van drugsgebruik is dat je je anders gaat gedragen. Je kunt je omgeving verwaarlozen en onverantwoordelijk gedrag vertonen. Hierdoor kun je je van mensen om je heen gaan afzetten en anders op hen reageren.  
 • Financiële problemen. Drugsgebruik is vaak duur. Hierdoor kan het voorkomen dat je te weinig geld overhoudt om rekeningen te betalen.  

Gevolgen drugsgebruik op korte termijn

Hoewel drugsgebruik een positief gevoel moet geven bij de gebruiker, zijn de positieve gevolgen van drugsgebruik op korte termijn maar tijdelijk. Negatieve gevolgen van drugsgebruik op de korte termijn zijn vaak vervelende bijwerkingen zoals:

 • Misselijkheid; 
 • Stemmingswisselingen; 
 • Hoofdpijn; 
 • Agressie.  

Gevolgen drugsgebruik bij de jeugd

Het gebruik van drugs op jonge leeftijd kan nog schadelijker zijn dan bij volwassenen. Bij jongeren zijn de hersenen namelijk nog volop in ontwikkeling. Als jongeren drugs gebruiken, heeft dat ernstige gevolgen. Drugsgebruik bij de jeugd kan het brein beïnvloeden en de ontwikkeling vertragen of verstoren. Dit leidt tot leerproblemen, geheugenproblemen en problemen met zelfbeheersing. Het kan ook je kansen op een goede toekomst verminderen, omdat drugsgebruik je kan afleiden van je doelen en ambities.

Je drugsverslaving aanpakken bij Fundamentum

Drugs kun je het beste geheel vermijden. Het tijdelijke plezier weegt niet op tegen de langdurige gevolgen van drugsgebruik. Ben je toch verslaafd aan drugs en wil je aan je verslaving werken? Fundamentum kan jou daarbij begeleiden. Zet de eerste stappen door middel van een detoxbehandeling. Dit duurt een tot twee weken en wordt volledig vergoed (op het eigen risico na). Neem contact op via 0800 2345 800 tussen 07:00 en 22:00 uur om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800