Vind wat je
zoekt

Herstel na stoppen met blowen

De effecten

In Nederland zijn wiet en hasj makkelijk verkrijgbaar. Eraan verslaafd raken is net zo makkelijk. Stoppen met blowen bij een verslaving is minder eenvoudig. Het herstel na stoppen met blowen duurt lang en er zijn veel verleidingen. Tegen welke fysieke en mentale ongemakken kun je aanlopen tijdens je herstel na stoppen met blowen? En kun je nog stoppen met blowen na 20 jaar? Je leest er hier meer over.

De detoxbehandelingen die Fundamentum biedt, kunnen jou helpen om de lichamelijke gewenning van je verslaving aan te pakken. Deze behandeling duurt een tot twee weken en stoomt jou klaar om de geestelijke kant van je verslaving aan te pakken. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Doe de blowentest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Herstel hersenen na stoppen met blowen

De werkzame stof van cannabis komt bij inhaleren via je longen in je bloed en stijgt door naar je hersenen. Daar binden de stoffen zich aan receptoren in je hersenen. Hier zorgt het voor een high. Blijvende schade aan hersenen is bij fanatieke cannabisgebruikers niet helemaal uit te sluiten, maar beweringen dat je er permanent geheugenverlies aan overhoudt zijn niet bewezen.

Vaak is de hersenschade van korte duur. Het kortetermijngeheugen wordt tijdens de high tijdelijk in sluimerstand gezet. Dit herstelt zich weer zodra het effect is uitgewerkt. Bij zwaar gebruik duurt het herstel van de hersenen na stoppen met blowen iets langer. Er is een langere periode van onthouding van cannabis voor nodig.

Stoppen met blowen: darmen

Het is niet ongebruikelijk dat organen minder goed functioneren bij mensen die stoppen met blowen. De darmen en de maag zijn vaak van slag en je kunt problemen met je stoelgang krijgen. Dit zijn bekende bijwerkingen als je stopt met blowen. Darmen zijn namelijk gevoelig voor veranderingen. De maag-darmproblemen herstellen zich na een tijdje vanzelf.

Stoppen met blowen en roken tegelijk

Als je als cannabisgebruiker ook regelmatig een sigaret opsteekt, dan kan stoppen met beide middelen een weloverwogen (maar moeilijke) keuze zijn. Wanneer je wilt stoppen met blowen en roken tegelijk moet je rekening houden met een periode van afkickverschijnselen. Een planning is erg belangrijk als je wilt stoppen met blowen en roken tegelijk. Houd een bepaalde datum aan en zie dat als startpunt. Begin eerst met het stoppen van sigaretten roken. Ben je door de moeilijkste weken gekomen zonder een sigaret, pak dan de cannabis aan. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld:

  • Veel bewegen; 
  • Water drinken; 
  • Kauwgom kauwen; 
  • Zo min mogelijk cafeïne binnenkrijgen; 
  • Ontspannen voordat je gaat slapen met bijvoorbeeld oefeningen, kruidenthee of meditatie

Stoppen met blowen na 20 jaar

Het kan zijn dat je al tientallen jaren blowt en om welke reden dan ook besluit te stoppen. Dat is een moedig besluit. Houd er rekening mee dat je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. De cannabis is onderdeel van je leven geworden en dan kan stoppen met blowen na 20 jaar er flink inhakken. Stoppen met blowen na 20 jaar kan geleidelijk of cold turkey, in een keer. Er is geen voorkeur voor de ene manier of de andere, dat hangt af van de persoon. Ontwenningsverschijnselen die je kunt verwachten zijn:

  • Snel geïrriteerd raken; 
  • Misselijkheid; 
  • Slecht kunnen slapen; 
  • Als je slaapt: intense dromen; 
  • Zweten; 
  • Vermoeidheid; 
  • Gewichtsverlies; 
  • Hoofdpijn. 

Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Stel je erop in dat je meerdere ontwenningsverschijnselen zult ervaren. Hier moet je doorheen, maar het zal het waard zijn.

Begin je herstelproces bij Fundamentum

Als cannabisverslaafde kan het moeilijk zijn om te stoppen. Bij Fundamentum begrijpen we dit en bieden we detoxbehandelingen aan om te helpen deze uitdagingen aan te pakken. Onze behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontwenningsverschijnselen en het bieden van een ondersteunende omgeving met professionals. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800