Vind wat je
zoekt

Lean drink

Wat is dat?

Lean drink is een drinkbare drug die bekend staat onder veel verschillende (straat)namen. Purple drank, lean drugs, sizzurp, lean, purp en syrup zijn de meest bekende voorbeelden. Het drankje is ontstaan in de Verenigde Staten en is een combinatie van hoestdrank op recept, frisdrank (meestal Sprite) en soms alcohol en/of snoep. Lean drink is vooral populair in de wereld van de hiphop. Wat doet lean drugs met je en wat zijn de risico’s van lean drugs? Lees er hier meer over.

Onderschat de gevaren van onjuist en overmatig gebruik van voorgeschreven medicatie niet. Vooral als je het combineert met alcohol kan dit erg gevaarlijk zijn. Lean drink of purple drank klinkt onschuldig, maar door de combinatie van ingrediënten is dat niet het geval. Verslaving aan lean drink is een serieus risico. Voor hulp bij een (beginnende) verslaving kan Fundamentum jou helpen met behulp van een detoxbehandeling. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is lean drugs?

Lean drugs is een drankje dat je kunt drinken om er een ‘high’ van te krijgen. Het hoofdbestanddeel in Lean drink is hoestdrank met codeïne en promethazine. Deze hoestdrank is alleen op recept verkrijgbaar. Meestal wordt de hoestsiroop in een glas aangevuld met Sprite, maar ook Fanta, 7-Up of Mountain Dew worden vaak voor Lean drink gebruikt. Soms wordt er alcohol aan toegevoegd. Ook worden er wel eens snoepjes in het drankje gedaan om het drankje nóg zoeter te maken en de bittere smaak van hoestdrank te verbergen.

Purple drank

Lean drink wordt ook purple drank genoemd. Dit komt omdat het hoofdingrediënt (de hoestdrank) in de Verenigde Staten vaak paars van kleur is. De kenmerkende paarse hoestdrank die wordt gebruikt bij het maken van purple drank is in Nederland niet in de winkel verkrijgbaar.

Wat doet lean drugs?

Lean drugs heeft veel verschillende namen en je kunt het op verschillende manieren drinken. Maar wat doet lean drugs eigenlijk? Lean drugs geeft je een ontspannen gevoel. Ook kun je door lean drink een euforisch gevoel (extreme blijdschap) krijgen. Je wordt er sloom van en het maakt je slaperig of dromerig. Dit komt door de codeïne en promethazine in de voorgeschreven hoestdrank. Codeïne is namelijk een opiaat (opium) en staat bekend om zijn versuffende en verdovende werking op het lichaam. Promethazine is geen opiaat, maar werkt wel versuffend en het bevordert de slaap.

Lean drugs effecten

Hoe meer werkzame stoffen er in lean drink zitten (codeïne en promethazine), hoe meer merkbare effecten je ervaart van lean drugs. Effecten bij hoge doseringen zijn onder andere:

 • Extreme blijheid; 
 • Warm gevoel; 
 • Verminderde alertheid; 
 • Vertraagde reactietijd; 
 • Aangeschoten gevoel; 
 • Losraken van je lichaam (dissociatie). 

Risico’s van lean drugs

Drugs gebruiken is nooit zonder gevaar. Lean drugs zijn hierin geen uitzondering. De grootste veroorzaker is in dit geval de codeïne. Wanneer je codeïne in grote hoeveelheden binnenkrijgt kun je gaan hallucineren, een epileptische aanval krijgen en out gaan. De andere risico’s van lean drugs zijn:

 • Een verstoring van de ademhaling: lean drugs kan de ademhaling vertragen en oppervlakkiger maken. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, vooral in combinatie met andere middelen zoals alcohol. In extreme gevallen kun je zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. 
 • Duizeligheid en verminderde coördinatie: het gebruik van lean drugs kan duizeligheid veroorzaken en je kunt moeite hebben met normale bewegingen waardoor het risico op ongevallen en verwondingen toeneemt.   
 • Misselijkheid en braken: Promethazine, een stof in lean drugs, kan maagklachten, misselijkheid en braken veroorzaken. 

Detoxbehandeling bij Fundamentum als start bij het afkicken

Ben je verslaafd aan drugs, alcohol en/of geneesmiddelen die de basis vormen van lean drugs? Fundamentum kan jou helpen om veilig af te kicken. Met een detoxbehandeling van een tot twee weken wordt je lichaam wordt volledig ontgift. Zo sta je sterker in je schoenen voor een vervolgbehandeling. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel nu met een deskundige