Vind wat je
zoekt

Morfineverslaving

Opioïde pijnstiller

Als je op het internet de vraag stelt: “is morfine verslavend?”, dan krijg je tegenstrijdige antwoorden. Deze variëren van ‘sterk verslavend’ tot ‘niet verslavend bij adequaat gebruik’. Er bestaat dus nogal wat onduidelijkheid over het feit of morfine verslavend is of niet en wanneer je kunt spreken van een morfineverslaving. Wil je eenduidige informatie over morfineverslaving of direct advies voor jouw persoonlijke situatie? Bel of plan een intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Morfine sterke pijnstiller

Morfine is een krachtige opioïde pijnstiller die werkt op het centrale zenuwstelsel, waardoor het gevoel van pijn direct wordt verminderd. De pijnstiller wordt gebruikt na een zware operatie en bij acute en chronische pijn. Ook kan morfine een effectief middel zijn bij het verlichten van ademhalingsproblemen. Deze sterke pijnstiller valt onder de groep morfineachtige medicijnen waartoe ook pijnstillers als oxycodon, fentanyl en methadon behoren. Morfine wordt gemaakt van ruwe opium die wordt gewonnen uit de papaverplant. Het is farmaceutische bedrijven onder strikte voorwaarden toegestaan om morfine te produceren en te distribueren.

Morfine en verslaving

Dat morfine en verslaving vaak met elkaar in verband worden gebracht, komt onder andere door het feit dat de harddrug heroïne een synthetische afgeleide van morfine is. Wanneer heroïne in het bloed terechtkomt, wordt het in de hersenen en lever weer afgebroken tot morfine. Over de verslavende werking van heroïne bestaat geen twijfel. Ook het oorspronkelijke ingrediënt opium heeft door de eeuwen heen veel verslavingen veroorzaakt.

Wanneer is morfine verslavend?

Wanneer morfine wordt gebruikt in een medische setting bepaalt een arts de dosering. Deze kan eventueel worden opgevoerd als de pijn toeneemt. Ook kan de arts de dosis weer verlagen zodra de pijn is verminderd. Er is met andere woorden controle op het gebruik, waardoor een morfineverslaving kan worden voorkomen. Dat wordt anders wanneer morfine buiten het medisch circuit wordt gebruikt. Zo veroorzaakt morfine bij iemand die geen pijn heeft een euforisch gevoel. Het lichaam ervaart een bepaalde kick. Het gevaar is dan ook dat men datzelfde gevoel keer op keer wil ervaren. Bij herhaald gebruik ligt een morfineverslaving op de loer. Dat geldt ook wanneer iemand langdurig morfine krijgt voorgeschreven of zelfstandig de dosis verhoogt.

Meer informatie of een intake doen? Bel Fundamentum nu.
☎ Bel 0800 - 2345 800