Vind wat je
zoekt

Onttrekkingsverschijnselen antidepressiva

Op verschillende gebieden

Onttrekkingsverschijnselen van antidepressiva kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Ze komen zowel voor bij de klassieke antidepressiva als de moderne antidepressiva die bekend staan als serotonineheropnameremmers (SSRI’s). Wij behandelen bij Fundamentum geen antidepressiva. Heb je een verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat zijn typische onttrekkingsverschijnselen bij antidepressiva?

  • Griepachtige verschijnselen. Hierbij moet je denken aan koude rillingen, zweten, hoofdpijn, spierpijn, slaapzucht en moeheid. 
  • Slaapproblemen. Dit kan zowel betekenen dat je moeite hebt om in te slapen, maar ook dat je heel veel droomt waarbij nachtmerries geen uitzondering zijn.
  • Bewegingsstoornissen. Dit varieert van parkinsonachtige verschijnselen, hevige trillingen tot een coördinatiestoornis van de spieren.
  • Maag- en darmklachten zoals misselijkheid, braken, buikpijn en diarree zijn vaak voorkomende onttrekkingsverschijnselen van antidepressiva.
  • Psychiatrische symptomen. Dit beslaat een heel terrein aan verschillende klachten zoals angst, agitatie en prikkelbaarheid, huilbuien en somberheid, (hypo)manie, overactiviteit en impulsief gedrag, agressie, hallucinaties en (paranoïde) wanen.
  • Sensorische problemen. Tintelingen en elektrische schoksensaties, duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd zijn de onttrekkingsverschijnselen die kunnen optreden als je gaat stoppen met antidepressiva.
  • Cognitieve stoornissen. Hierbij moet je denken aan onder andere concentratiestoornissen en geheugenproblemen.
  • Hartritmestoornissen. Deze kunnen zowel tijdens het gebruik als na het stoppen met antidepressiva optreden.

Hoe lang duren ontwenningsverschijnselen van antidepressiva?

Over de duur van ontwenningsverschijnselen van antidepressiva verschillen de meningen. De officiële lezing is dat de symptomen meestal mild van aard zijn en twee à vijf dagen na het stoppen optreden en gemiddeld één tot drie weken duren. In de praktijk blijkt echter dat het ook veel langer kan duren. In welke mate de onttrekkingsverschijnselen van antidepressiva optreden, hangt af van de duur van de behandeling. Ook de snelheid waarin je afbouwt speelt een rol. Bij een korte afbouwperiode kunnen de klachten heviger zijn. Dat neemt niet weg dat ook bij langzaam afbouwen sommigen nog voor een langere tijd met diverse ontwenningsverschijnselen hebben te maken. Raadpleeg altijd een arts als je gaat afbouwen.

Fundamentum behandelt geen antidepressiva. Voor verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol kun je vaak wel bij ons terecht. Bel ons gerust op nummer 0800 2345 800 om de mogelijkheden te bespreken.
☎ Bel 0800 - 2345 800