Vind wat je
zoekt

Ontwenningsverschijnselen

Bij stoppen met verslavende middelen

Als je abrupt stopt met een middel waaraan je verslaafd bent geraakt, ervaart je lichaam een soort ‘shock’ en begint het te reageren op deze verandering. Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Wat zijn ontwenningsverschijnselen precies, wat voel je als je last hebt van ontwenningsverschijnselen en wat kun je ertegen doen?

Fundamentum is een afkickkliniek die gespecialiseerd is in detoxbehandelingen. Deze behandelingen zijn erop gericht jou zo soepel mogelijk door de periode van ontwenning heen te helpen. Onze deskundigen ondersteunen je om de ontwenningsverschijnselen in een korte tijd te overwinnen, veilig en effectief. Wanneer pak jij de grip op je leven terug? Neem vandaag nog contact op en plan jouw intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat zijn ontwenningsverschijnselen?

Onder ontwenningsverschijnselen verstaan we de lichamelijke reactie op het minderen of stoppen met gebruik. ‘Gebruik’ in de breedste zin van het woord, want ontwenningsverschijnselen kunnen optreden bij alle soorten verslavingen. Bij ontwenningsverschijnselen krijg je last van lichamelijke en mentale symptomen zodra je stopt met het gebruik van een middel waaraan je verslaafd bent. Je lichaam moet eraan wennen dat jij opeens stopt met iets wat je je lichaam daarvoor nog regelmatig gaf.

Hoelang de ontwenningsverschijnselen duren, verschilt per persoon en hangt ook af van wat, hoelang en hoeveel je hebt gebruikt. Meestal beginnen de symptomen na 24 uur, en zijn de ergste ontwenningsverschijnselen na drie dagen voorbij. Het duurt vaak een tot twee weken tot de laatste ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen.

Hoe voelen ontwenningsverschijnselen?

Maar wat voel je eigenlijk precies als je ontwenningsverschijnselen hebt? Dit zijn veelvoorkomende lichamelijke ontwenningsverschijnselen:

  • Koude rillingen; 
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk; 
  • Spierpijn en krampen; 
  • Misselijkheid; 
  • Overgeven; 
  • Diarree 
  • Veranderende eetlust. 

Naast lichamelijke ontwenningsverschijnselen, kun je ook last krijgen van mentale symptomen. Denk aan: 

  • Angst; 
  • Prikkelbaarheid; 
  • Depressieve gevoelens; 
  • Stemmingswisselingen; 
  • Verwardheid; 
  • Hallucinaties; 
  • Rusteloosheid. 

Ontwenningsverschijnselen alcohol

Bovenstaande ontwenningsverschijnselen kunnen optreden als je afkickt van alcohol. De ontwenningsverschijnselen maken het vaak erg moeilijk om van een alcoholverslaving af te komen. Je lichaam is namelijk op de alcohol gaan vertrouwen om normaal te functioneren. Bij een ernstige alcoholverslaving kan de arts ervoor kiezen om medicijnen voor te schrijven om de symptomen te verzachten.

Ontwenningsverschijnselen drugs

De ontwenningsverschijnselen die optreden als je stopt met drugs, hangen af van de soort drugs waarvan je afkickt. Zo zorgen crystal methamfetamine en heroïne, twee zeer verslavende soorten drugs, voor extreme lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk. Ook zeer heftige geestelijke ontwenningsverschijnselen komen hierbij voor, zoals waanbeelden, hallucinaties, paranoia, angst- en depressieve gevoelens. Afkicken van MDMA geeft vooral mentale ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Ontwenningsverschijnselen medicijnen

Stoppen met bepaalde soorten medicijnen kan ook leiden tot ontwenningsverschijnselen. Opiaten en benzodiazepinen zijn medicijnen waar je snel afhankelijk van raakt en waarvan je moet afkicken als je na een langere periode stopt. Omdat het zo verslavend is, schrijft een arts deze medicatie altijd kortdurend voor. Als je na een langere periode stopt met medicijnen die je helpen om tot rust te komen of om beter te slapen, kun je tijdelijk juist rusteloos worden of extra veel moeite krijgen met inslapen. Raadpleeg bij afbouwen van medicatie altijd een arts om dit zo verantwoord en veilig mogelijk te doen.

Wat te doen tegen ontwenningsverschijnselen?

Als je van een verslaving af wilt, moet je door de ontwenningsverschijnselen heen om je daarna beter te voelen. Je kunt dus in principe niets aan deze symptomen doen. Je lichaam moet nu eenmaal afkicken van het middel en je kunt ontwenningsverschijnselen daarom niet voorkomen. Het kan erg zwaar zijn om de ontwenningsverschijnselen in je eentje te doorstaan. En bepaalde lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Daarom is het bij een drugs-, alcohol-, of medicijnverslaving altijd verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Versla jouw verslaving bij Fundamentum

Hoe je het ook wendt of keert; ontwenningsverschijnselen horen bij het proces om een verslaving te overmeesteren. Misschien lukt het je door die vervelende ontwenningsverschijnselen maar niet om van je verslaving af te komen. Dat is niet vreemd: ontwenningsverschijnselen zijn een van de moeilijkste obstakels bij een verslaving. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. De deskundigen bij Fundamentum weten als geen ander hoe ze jou kunnen ondersteunen om lichamelijk af te kicken van drugs, alcohol of medicijnen. Wacht niet langer en bel vandaag nog voor een intake naar 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800