Vind wat je
zoekt

Oxycodon en paracetamol

Alles over deze combinatie

Oxycodon is een zeer sterk pijnstillend middel. Het wordt voorgeschreven wanneer paracetamol niet krachtig genoeg is om de pijn te bestrijden, zoals bij pijn als gevolg van kanker, na operaties en bij hevige verwondingen. Paracetamol is ook een pijnstiller, maar minder sterk en vrij verkrijgbaar bij apotheken onder merknamen als Finimal, Panadol en Sinaspril.

Sommige mensen ervaren een euforisch gevoel bij gebruik van oxycodon. Dit maakt stoppen of afbouwen moeilijk. Langdurig gebruik van oxycodon kan zelfs leiden tot een verslaving. Raadpleeg je arts als je denkt niet meer zonder te kunnen of zoek professionele hulp om te stoppen. Bij Fundamentum kun je terecht voor een detoxbehandeling om je lichaam te ontgiften. Je zet hiermee een belangrijke stap naar een leven zonder verslaving. Bel 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen.

➤ Doe de medicijntest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Mag je oxycodon en paracetamol samen gebruiken?

Oxycodon en paracetamol zijn pijnstillers, maar paracetamol is altijd eerste keus als het om minder extreme pijn gaat. Voorbeelden van pijnbestrijding door paracetamol zijn:

  • Hoofdpijn;
  • Spierpijn;
  • Gewrichtspijn;
  • Oorpijn;
  • Keelpijn;

Bij hevige pijn of in de palliatieve zorg (pijnverzachtend in levensbedreigende of terminale situaties) kan gekozen worden voor oxycodon. De werking is vergelijkbaar met morfine.

Bij het gebruik van oxycodon en paracetamol zijn geen wisselwerkingen bekend. Dus: als je paracetamol gebruikt en dat werkt niet voldoende tegen de pijn, dan kan dit gecombineerd worden met oxycodon. Wel is van belang dat je het gebruik van oxycodon en paracetamol afbouwt zodra de pijn afneemt. Sterke pijnstillers zoals oxycodon kunnen namelijk verslavend werken bij langdurig gebruik.

Oxycodon en paracetamol samen innemen

Oxycodon valt onder de opioïden, ook wel morfine-achtigen genoemd, en is uitsluitend op recept te verkrijgen. Hoewel oxycodon en paracetamol allebei pijnstillers zijn, werken ze niet hetzelfde en worden ze niet voor dezelfde pijnsoorten gebruikt. In veruit de meeste gevallen bepaalt een arts of oxycodon gebruikt mag worden.

Wanneer paracetamol een onvoldoende pijnstillend effect heeft kan in specifieke gevallen worden overgegaan op een sterkwerkende opioïde, zoals oxycodon. Voor zover bekend zijn er geen negatieve effecten wanneer deze medicijnen gecombineerd worden. Oxycodon en paracetamol samen innemen kan helpen om de gewenste mate van pijnstilling te krijgen. Houd je altijd aan de aangegeven dosis per medicijn en bouw af zodra de pijn minder wordt.

Oxycodon en paracetamol en ibuprofen

Ibuprofen is een bekend en pijnstillend zelfzorggeneesmiddel dat in Nederland vrij verkocht mag worden. Het behoort tot de zogenaamde NSAID’s en werkt ontstekingsremmend. Ibuprofen kan gebruikt worden bij dezelfde klachten als paracetamol, aangevuld met onder andere zwelling van gewrichten of pezen en aandoeningen als artritis en jicht. Omdat Ibuprofen zwaarder is dan paracetamol, ontstekingsremmend is en meer bijwerkingen kent, is het medicijn niet de eerste keuze. Ibuprofen wordt pas aangeraden als bepaalde klachten of pijnsoorten niet voldoende kunnen worden verminderd met paracetamol.

Het gebruik van oxycodon, paracetamol en ibuprofen als combinatie is voor zover bekend niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk om te weten dat ibuprofen bloedverdunnend werkt en maagklachten kan veroorzaken. Beperk het gebruik van ibupofen (ook in combinatie met paracetamol en oxycodon) als je een medische geschiedenis hebt waarbij dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Fundamentum – specialist in detoxbehandelingen

Heb je een verslaving aan (zware) pijnstillers zoals oxycodon ontwikkeld? Fundamentum is specialist in detoxbehandelingen. In gemiddeld een tot twee weken helpt een team van professionals je om af te kicken en de daarbij horende ontwenningsverschijnselen te behandelen. Plan vandaag nog een intakegesprek. Je kunt ons bereiken tussen 07:00 en 22:00 op het nummer 0800-2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800