Vind wat je
zoekt

Verslaafd aan medicijnen

Wat houdt dat in?

Wanneer een arts je een medicijn voorschrijft, ga je ervan uit dat dit nodig is om de negatieve effecten van je kwaal te onderdrukken. In principe is dat ook zo. Wanneer je bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen krijgt voorgeschreven, is de kans groot dat je beter kunt slapen of minder angstig of gestrest bent. Bij hevige pijn kan een pijnstiller een verademing zijn. Waar niet iedereen bij stilstaat, is dat het gebruik van dergelijke medicatie ook wel eens onverwachte gevolgen kan hebben. Een flink aantal mensen raakt namelijk verslaafd aan medicijnen. Vooral bij het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers ligt medicatieverslaving op de loer.

Meer informatie over medicijnverslaving ontvangen? Bel even naar Fundamentum. Ook voor advies na een intake zit je bij ons goed.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Waarom raak je verslaafd aan medicijnen?

Een belangrijk kenmerk van dergelijke medicijnen is dat het voor verminderde activiteiten zorgt in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Dankzij het medicijn ben je minder gevoelig voor prikkels van buitenaf. Bovendien voel je je een stuk beter. Daar ligt echter nu juist het gevaar. Het positieve effect van het medicijn is zo aantrekkelijk dat voor veel mensen de verleiding groot is om deze langer te gebruiken dan de arts had voorgeschreven. Dat is misschien begrijpelijk, maar niet zonder risico. Veel van dit soort medicijnen bevatten namelijk stoffen die behoorlijk verslavend werken. Je kunt dan ook in een relatief korte periode al tolerantie opbouwen. Dat wil zeggen: je hebt steeds meer van het medicijn nodig om hetzelfde effect te krijgen. Als je eenmaal dat punt hebt bereikt, ben je verslaafd aan medicijnen.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Cijfers verslaving medicatie zijn zorgelijk

In Nederland zijn er zo’n 600.000 mensen verslaafd aan medicatie. Dat is meer dan alle verslaafden aan alcohol, cannabis, cocaïne, crack, heroïne en speed bij elkaar. Dat medicatieverslaving tot de meest voorkomende verslavingen van Nederland behoort, is zorgelijk. Vooral ook omdat het een verslaving is waar je niet zo eenvoudig vanaf komt.

Fundamentum helpt onder meer mensen die verslaafd zijn aan medicijnen. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons gerust op 0800 2345 800. We zitten voor je klaar.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs