Vind wat je
zoekt

Wat doet wiet met je hersenen?

Wij leggen het uit

Wiet, ook wel cannabis genoemd, is een populaire drug die vaak wordt gerookt of gegeten. De effecten van wiet duren zo´n twee tot vier uren. Je kunt dan zowel stoned als high worden. Maar wat doet wiet met je hersenen waardoor je dit gevoel krijgt en is wiet verslavend? Dat lees je hier.

Wil je stoppen met wiet, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar krijgt? Bij Fundamentum helpen onze medisch specialisten je anoniem af te kicken in een veilige omgeving. Zet vandaag nog een stap naar een leven zonder wiet en plan een intakegesprek bij ons in door te bellen naar 0800 2345 800.

➤ Doe de blowentest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

De werking van wiet op de hersenen

De belangrijkste werkende stof in wiet is tetrahydrocannabinol (THC). Deze stof wordt via je bloed door je hele lichaam verspreid. De werking van wiet op de hersenen wordt door THC veroorzaakt. Wat doet wiet met je hersenen? De THC zorgt ervoor dat je je high voelt. Maar wiet doet nog meer met je hersenen: een teveel aan THC kan ervoor zorgen dat je je angstig en onrustig voelt.

Effecten van wiet op de hersenen

De effecten van wiet op hersenen zijn hallucinaties, waardoor je dingen anders waarneemt dan normaal. Wat wiet verder met je hersenen doet, is dat je je ook vaak minder goed kunt concentreren en je kortetermijngeheugen minder goed werkt. Heb je aanleg voor psychische problemen, dan kan wietgebruik deze problemen aanwakkeren of versterken. Denk aan psychoses, angsten en depressies. Verder is wiet geestelijk verslavend. Dit betekent dat je afhankelijk wordt van wiet. Lichamelijke verslaving komt bij wiet zelden voor.

Is wiet schadelijk voor je hersenen?

Gebruik je af en toe wiet, dan vraag je je misschien af wat wiet met je hersenen doet. Dan ben je vast blij om te lezen dat je dan geen blijvende schade aan hersenen oploopt. Je kunt je alleen tijdelijk minder goed concentreren en minder goed leren. Maar zodra je nuchter bent, werken je hersenen weer normaal. Kortom: gebruik je maar af en toe, dan is wiet niet schadelijk voor je hersenen.

Wat doet wiet met je hersenen op de lange termijn?

Ben je benieuwd wat wiet met je hersenen doet als je het vaak en jarenlang gebruikt? Dan kan het zijn dat je geheugen minder goed werkt en je minder goed kunt plannen. Maar uit onderzoek blijkt dat je hersenen hiervan weer herstellen als je een aantal weken stopt. Wat wiet met je hersenen op de lange termijn doet, is dus weinig.

Gevolgen van wiet voor de hersenen

Niemand heeft ooit een dodelijke overdosis van wiet gehad, maar je kunt er wel geestelijk verslaafd aan raken. Wat doet wiet met je hersenen? Als wiet gebruiken voor jou een dagelijkse gewoonte geworden is, dan herken je vast deze symptomen:

  • Niet kunnen slapen zonder een joint 
  • Verwaarlozing van vrienden, familie, school en werk 
  • Geheugenverlies en moeite met concentreren 
  • Angstgevoelens en paranoïde 

Afkicken van wiet bij Fundamentum

Beheerst het wietgebruik je leven en wil je afkicken van wiet? De deskundigen van Fundamentum begeleiden je hier graag bij. Met een korte detoxbehandeling en persoonlijk advies helpen we jou met het zetten van de eerste stap naar een leven zonder wietverslaving. Twijfel niet, bel meteen voor een eerste gesprek naar onze Intake Office: 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800