Vind wat je
zoekt

Problematisch alcoholgebruik

Wanneer is daar sprake van?

Voor veel mensen staat alcohol voor gezelligheid. Een paar glaasjes om even te ontspannen. Maar wanneer worden een paar glaasjes problematisch alcoholgebruik? Voor mannen is dat volgens de richtlijnen als ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Voor vrouwen ligt deze grens bij 14 glazen per week. Echter kan problematisch alcoholgebruik niet enkel met een getal gedefinieerd worden. Hierbij spelen meerdere aspecten een rol, bijvoorbeeld de reden waarom je alcohol drinkt en de gevolgen die het gebruik heeft op jouw leven.

Denk jij dat je de grens over bent met jouw alcoholgebruik? Zoek dan hulp bij Fundamentum. Wij helpen je bij drugs-, medicijn- en alcoholverslaving met korte detoxbehandelingen. Je wordt begeleid door een team medische deskundigen die precies weten wat je nodig hebt om van de drank af te blijven. Ook klaar met alcohol? Bel ons vandaag nog voor een intakegesprek: 0800 2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Dit zijn de signalen van problematisch alcoholgebruik

Problematisch alcoholgebruik betekent dat alcohol drinken leidt tot psychische, lichamelijke en sociale problemen. Maar hoe herken je dit? Signalen van problematisch alcoholgebruik zijn bijvoorbeeld:

– Iemand ruikt regelmatig naar alcohol; 
– Problemen op het werk, in de relatie en met vriendschappen; 
Iemand neemt meer risicos dan normaal; 
– Verbergen van drank; 
– Slechte focus. 

Vooral voor jonge mensen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en mensen die ernstige psychische of lichamelijke gezondheidsproblemen hebben is problematisch alcoholgebruik gevaarlijk. Het is dan extra belangrijk om hulp te zoeken voor er ongelukkigen gebeuren of je een alcoholverslaving ontwikkelt. 

Preventie problematisch alcoholgebruik

Ken jij of ben jij iemand die beter stopt of minder drinkt? Dan zijn er een aantal dingen die je ter preventie kunt doen om problematisch alcoholgebruik te voorkomen.

– Maak voor jezelf een lijst met redenen waarom je wilt stoppen met alcohol; 
Houd een dagboek bij en schrijf op wanneer je drinkt, met wie en hoeveel; 
– Ga aan de slag met een stoppen-met-drinken-app; 
– Stel een doel en beloon jezelf als je dit hebt gehaald. Niet met alcohol natuurlijk; 
– Zoek steun in je omgeving. 

Behandeling van alcoholproblemen

De behandeling van alcoholproblemen zoals problematisch alcoholgebruik gaat vaak met vallen en opstaan. De ontwenningsverschijnselen die optreden als je stopt met drinken maken het extra moeilijk om van de alcohol af te blijven. Om te voorkomen dat je na een periode van nuchterheid weer gaat drinken, helpt het om steun te krijgen van een medisch deskundige. Dat kan op verschillende manieren. Een detoxbehandeling is bij alcoholverslaving vaak de meest passende eerste stap richting herstel. Na een detox ben je lichamelijk afgekickt en ben je klaar voor een vervolgbehandeling om te werken aan het psychische aspect van je verslaving.

Hulpverlening bij problematisch alcoholgebruik

Denk je dat je een probleem met alcohol hebt? Bij Fundamentum maken we voor jou het verschil met onze jarenlange ervaring in de hulpverlening bij problematisch alcoholgebruik. Maar ook met ons team medisch specialisten waardoor je op een veilige manier lichamelijk kunt afkicken en de zorg krijgt die je nodig hebt. Tijdens onze korte detoxbehandelingen van zo´n twee weken helpen onze deskundigen je bij het ontgiften van de alcohol. Ook kun je rekening op psychologische ondersteuning, zodat het je lukt om van de alcohol af te blijven. Bel ons voor intakegesprek. We zijn er voor je.
☎ Bel 0800 - 2345 800