Vind wat je
zoekt

Hoe motiveer ik mijn naaste naar een behandeling

Wat wel en niet te doen

Wanneer een persoon die belangrijk voor jou is lijdt aan een verslaving, wil jij als naaste waarschijnlijk graag dat hij of zij zo snel mogelijk van deze verslaving af komt zodat diegene weer de oude wordt. Helaas ziet de persoon met een verslaving niet altijd de ernst van de situatie in. Vaak staan ze niet meteen open voor professionele hulp, hoe graag jij als naaste ook zou zien dat de persoon die hulp wél met beide handen aangrijpt. Hoe kun je er als naaste voor zorgen om de motivatie op te wekken bij de verslaafde om hulp te gaan zoeken?

Jij bent niet verantwoordelijk

Leg allereerst de verantwoordelijkheid niet bij jezelf. Deze ligt bij de verslaafde, en de verantwoordelijkheid om hulp te zoeken ook. De verslaafde zal zelf de gevolgen van zijn verslaving in moeten gaan zien om uiteindelijk de ernst van de gehele situatie in te zien. Los de gevolgen dus niet voor de persoon op en houd de verslaving vooral niet in stand: betaal niet zijn schulden en lieg niet met hem of haar mee. Zo zal de persoon in kwestie nooit de gevolgen in gaan zien, omdat deze er dan niet meer zijn.

Geef je grenzen aan

Stel daarnaast je grenzen. Geef aan wanneer jouw grens overschreden wordt en je iets niet meer accepteert. Bind er ook een consequentie aan wanneer jouw naaste wél je grens overschrijdt. Dat hoeft geen enorme straf te zijn, maar wel iets wat de persoon als vervelend ervaart of voor hem of haar van meerwaarde is. Die consequentie moet geen loos dreigement zijn, want de verslaafde neemt je niet meer serieus wanneer jij je woorden steeds niet nakomt na een dreigement. Wanneer de consequentie dus realistisch is, is de kans groter dat de persoon de noodzaak in gaat zien om zijn gedrag te stoppen en op zoek wil gaan naar professionele hulp in de verslavingszorg.

Bied hulp en blijf praten

Blijf tot slot praten met jouw naaste met een verslaving. Doe dat op een rustige manier. Benoem het gedrag onbevooroordeeld en vertel hoe het op jouw overkomt en wat het met jou doet. Neem niet de rol van een hulpverlener over en blijf ook aan jezelf denken. Wanneer de verslaafde open staat voor professionele hulp, kun je als naaste aanbieden om te helpen bij het vinden van de geschikte hulp die het beste bij hem of haar past.