Vind wat je
zoekt

Trucjes alcoholist

Verslavingsgedrag

Alcohol lijkt misschien onschuldig, omdat het in het dagelijks leven als heel normaal wordt gezien om te drinken. Maar wist je dat alcohol veruit de meest voorkomende verslaving is in Nederland? Mensen die verslaafd zijn aan alcohol, weten dit vaak goed te verbloemen. De trucjes van een alcoholist voorkomen dat de buitenwereld doorheeft dat iemand overmatig drinkt. Maar welke kenmerken kunnen wijzen op alcoholisme en hoe herken je de trucjes van een alcoholist?

Misschien herken jij jezelf of een dierbare in de trucjes van een alcoholist, en dat kan confronterend zijn. Weet dat je er niet alleen voor staat en dat je altijd professionele hulp kunt inschakelen om van een verslaving af te komen. Bij Fundamentum kick je in een veilige omgeving af van alcohol. Bel dagelijks tussen 07:00 en 22:00 uur naar onze Intake Office en plan een eerste gesprek.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcoholist gedrag herkennen

Iemand die verslaafd is aan alcohol, leert zichzelf bepaald gedrag aan om te voorkomen dat anderen opmerken dat ze zoveel drinken. Een van de trucjes die een alcoholist gebruikt om drinkgedrag te verbergen, is stiekem drinken. De persoon drinkt dan alleen als anderen niet in de buurt zijn. Sommige alcoholisten verstoppen sterke drank in flesjes of blikjes zodat het lijkt alsof ze alcoholvrij drinken. Ook zijn ze vaak goed in het ontkennen van hun drinkgedrag, of ze geven steeds een ander smoesje om het drinken goed te praten.

Wat zijn de kenmerken van een alcoholist?

Hoe weet je nou wanneer iemand verslaafd is aan alcohol? De trucjes van een alcoholist worden vaak ontwikkeld als iemand niet meer kan stoppen met (overmatig) drinken. Ondanks de negatieve gevolgen voor de gezondheid, werk en relaties, lukt het maar niet om van de alcohol af te blijven. Iemand raakt langzaam verslaafd aan het gevoel dat de alcohol veroorzaakt, en na verloop van tijd ontwikkelt de persoon een tolerantie waardoor er steeds meer alcohol nodig is om hetzelfde effect te voelen. Hierdoor gaat iemand alsmaar meer drinken. En als een alcoholist besluit te stoppen, treden er vervelende ontwenningsverschijnselen op die stoppen heel moeilijk maken. Door de trucjes van een alcoholist, is een alcoholverslaving soms lastig te herkennen. Toch zijn dit duidelijke tekenen van een alcoholverslaving:

 • Verandering in gedrag of persoonlijkheid: iemand die eerder sociaal en actief was, is nu bijvoorbeeld teruggetrokken en depressief; 
 • Manipulatie: een alcoholist weet zijn omgeving vaak slim te misleiden om het drinkgedrag te verbergen; 
 • Veranderingen in eetlust of gewicht: iemand kan veel afvallen of juist aankomen door overmatig drinken; 
 • Lichamelijke symptomen: denk aan een verminderde coördinatie, rode ogen, trillen of zweten zonder reden; 
 • Slechte persoonlijke hygiëne: de lichaamsgeur van een alcoholist kan sterk ruiken en iemand kan er verwaarloosd uitzien; 
 • Veranderingen in slaapgewoonten: sommige alcoholisten krijgen problemen met slapen of slapen juist heel veel; 
 • Verlies van interesses: iemand kan de passie voor bepaalde hobby’s verliezen; 
 • Problemen op het werk of in relaties: een alcoholist kan moeite hebben om te functioneren op het werk of relatieproblemen krijgen. 

Karakter alcoholist: alcoholisme en liegen

Alcoholisten zijn vaak niet eerlijk over hun drinkgedrag. Een van de trucjes van een alcoholist is dus liegen. Dit kan te maken hebben met schaamte en schuldgevoelens, maar ook met angst voor afwijzing van hun omgeving. In een vroeg stadium liegen alcoholisten vaak ook tegen zichzelf: ze ontkennen het probleem en praten het drinkgedrag tegenover zichzelf goed. Ze sluiten zich liever af voor de realiteit om het probleem niet te hoeven toegeven.

Lieg niet langer tegen jezelf en kick af van alcohol

Herken jij jezelf in de trucjes van een alcoholist? Houd jezelf niet langer voor de gek en neem contact op met Fundamentum. Wij zijn een afkickkliniek in Limburg, gespecialiseerd in kortdurende detoxbehandelingen. Tijdens zo’n detox ontgift je jouw lichaam en kick je binnen een tot twee weken lichamelijk af van alcohol. Daarna volg je een vervolgbehandeling bij een andere instelling om voorgoed een punt te zetten achter je verslaving. Fundamentum is het hele jaar geopend, dus ook in het weekend en op feestdagen. Bel vandaag nog naar 0800 23 45 800 en plan jouw intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800