Vind wat je
zoekt

Ik vermoed een verslaving bij mijn naaste

Wat te doen

Een vermoeden dat jouw naaste, bijvoorbeeld een partner, vriend of familielid, een verslaving heeft kan door verschillende gebeurtenissen opgewekt worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je drugs of andere middelen aantreft bij diegene huis of tussen spullen, of het valt je op dat iemand veel gebruikt. Ook kun je vreemde gedragingen waarnemen. Qua uiterlijk kunnen er bij verslaving bepaalde kenmerken veranderen, zoals gewichtsverlies, maar dat is zeker niet bij elke verslaving het geval. De belangrijkste signalen die kunnen duiden op een verslaving bij jouw naaste, zijn plotselinge en structurele veranderingen in het gedrag.

Het gesprek aangaan

Vermoed je daadwerkelijk dat jouw naaste verslaafd is? Ga dan het gesprek aan. Praten is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat er niks anders speelt. Maar: zorg eerst goed voor jezelf voordat je het bespreekbaar maakt. Heb jij iemand om je heen om jouw zorgen mee te delen? Doe dit dan zeker.

Wanneer je jouw naaste wil confronteren met het gedrag en je zorgen hierover wil uiten, kies dan een moment wanneer iemand niet onder invloed is en wanneer jullie rustig samen kunnen praten. Probeer je naaste geen schuldgevoel aan te praten en niet meteen met de vinger te wijzen: ga een open gesprek aan. Wanneer je zelf als niet dreigend of verwijtend overkomt is de kans groter dat jouw naaste eerlijk durft te zijn over zijn of haar verslaving. Geef onbevooroordeeld aan wat jou is opgevallen aan het gedrag en vraag of je naaste zich hier ook in kan vinden.