Vind wat je
zoekt

Hoe moet ik omgaan met iemand die verslaafd is?

Een verslaving raakt niet alleen de persoon die verslaafd is, maar ook alle dierbaren om hem of haar heen. Omgaan met een persoon die verslaafd is kan ontzettend lastig zijn. Je wil graag hulp bieden, maar vaak wordt het probleem door de verslaafde ontkend of wordt de hulp niet in dank afgenomen. Dat kan bij jou als naaste verschillende emoties oproepen. Je kunt een groot gevoel van onmacht krijgen en ontzettend bezorgd zijn. Ook kan het machteloze gevoel zich uiten in boosheid of je gaat twijfelen aan je eigen handelen. Je weet niet goed hoe je het beste kunt reageren en of je nog wel moet/kan helpen.

Een waardevolle rol

Toch is jouw rol als naaste waardevol. Het is fijn dat je er voor de verslaafde bent. Dat houdt onder andere in dat je luistert, jouw zorgen op een onbevooroordeelde manier deelt en dat je probeert om te helpen waar mogelijk. Maar let op: je bent als naaste geen hulpverlener. Laat daarom de complexe taken bij het herstellen van de verslaving over aan een persoon die hiervoor geleerd heeft. Wel kun je aanbieden dat je steun biedt wanneer jouw dierbare op zoek gaat naar professionele hulp.

Houd de verslaving niet in stand

Daarnaast is het belangrijk dat je de verslaving niet in stand houdt. Dit houdt in dat je gevolgen van de verslaving voor de persoon niet op moet willen lossen. Dat klinkt misschien gek want je wil zo goed mogelijk helpen, maar wanneer de verslaving bijvoorbeeld heeft gezorgd voor financiële problemen, moet jij als naaste niet de schulden gaan aflossen of gaan liegen voor jouw dierbare met een verslaving. Zo wordt de verslaving namelijk in stand gehouden en ziet hij of zij de nadelen en problemen niet meer die de verslaving met zich mee brengt.

Vergeet jezelf niet

Het is van belang dat je aan jezelf blijft denken. Mensen hebben snel de neiging om zich te verliezen in het verslavingsgedrag. Laat dit niet gebeuren, jij bent niet verantwoordelijk voor de verslaving. Hoe zorg je daarvoor? Heel belangrijk daarbij is het aangeven van jouw eigen grenzen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de verslaafde blijft liegen en al jouw hulp afslaat. Dat maakt jou waarschijnlijk radeloos, maar op zulke momenten moet je beslissingen maken en je grenzen aangeven. Dit kan moeilijk zijn, maar wanneer je dat niet doet is de kans groot dat ook jij in een vicieuze cirkel belandt. Jouw leven kan gaan lijden onder de verslaving van de ander waardoor je in een neerwaartse spiraal belandt. Voorkom dat door duidelijk je grenzen aan te geven.

Tips voor naasten bij Fundamentum

Bij Fundamentum vinden we het belangrijk dat de naasten van de cliënt worden betrokken bij de behandeling. De behandeling van de cliënt staat natuurlijk centraal, maar we kunnen jou als naaste wel informeren over wat jij het beste kunt doen en hoe je ook goed voor jezelf kunt blijven zorgen, mits de patiënt daar akkoord mee is. Op deze manier kun je er het beste zijn voor je familielid/vriend in herstel. Er zijn ook speciale zelfhulpgroepen die hierop gericht zijn.

Bied hulp en blijf praten

Blijf tot slot praten met jouw naaste. Doe dat op een rustige manier. Benoem het gedrag onbevooroordeeld en vertel hoe het op jouw overkomt en wat het met jou doet. Neem niet de rol van een hulpverlener over en blijf ook aan jezelf denken. Wanneer de verslaafde open staat voor professionele hulp, kun je als naaste aanbieden om te helpen bij het vinden van de geschikte hulp die het beste bij hem of haar past.