Vind wat je
zoekt

Hoe moet ik omgaan met iemand die verslaafd is?

Helpen als naaste

Een verslaving raakt niet alleen de persoon die verslaafd is, maar ook alle dierbaren om hem of haar heen. Omgaan met een persoon die verslaafd is kan voor naasten ontzettend lastig zijn. Je wil vaak graag hulp bieden, maar vaak wordt het probleem door de verslaafde ontkend of wordt de hulp niet in dank afgenomen. Dat kan bij jou als naaste verschillende emoties oproepen. Je kunt een groot gevoel van onmacht krijgen en ontzettend bezorgd zijn. Ook kan het machteloze gevoel zich uiten in boosheid. Ook kun je snel gaan twijfelen aan je eigen handelen. Je weet niet goed hoe je het beste kunt reageren, of je nog wel moet/kan helpen of dat je diegene beter verantwoordelijk kan laten zijn voor zijn of haar eigen gedrag.

Een waardevolle rol

Toch is jouw rol als naaste erg waardevol. Het is belangrijk dat je er voor de verslaafde bent. Dat houdt onder andere in dat je luistert, jouw zorgen om een onbevooroordeelde manier deelt en dat je probeert om te helpen waar mogelijk. Maar let op: je bent als naaste geen hulpverlener. Laat daarom de complexe taken bij het herstellen van de verslaving over aan een persoon die hiervoor geleerd heeft. Wel kun je aanbieden dat je steun biedt wanneer jouw dierbare op zoek gaat naar professionele hulp.

Houd de verslaving niet in stand

Daarnaast is het belangrijk dat je de verslaving niet in stand houdt. Dit houdt in dat je gevolgen van de verslaving voor de persoon niet op moet willen lossen. Dat klinkt misschien gek want je wil zo goed mogelijk helpen, dus hier zie je een voorbeeld: wanneer de verslaving heeft gezorgd voor financiële problemen, moet jij als naaste niet de schulden gaan aflossen of gaan liegen voor jouw familielid/vriend met een verslaving. Zo blijft de verslaving namelijk in stand en ziet hij of zij de nadelen en problemen niet meer die de verslaving met zich mee brengt.

Tips voor naasten bij Fundamentum

Bij Fundamentum vinden we het belangrijk dat de naasten van de cliënt worden betrokken bij de behandeling. De behandeling van de cliënt staat natuurlijk centraal, maar we kunnen jou als naaste wel informeren over wat jij het beste kunt doen en hoe je ook goed voor jezelf kunt blijven zorgen. Op deze manier kun je er het beste zijn voor je familielid/vriend in herstel. Er zijn ook speciale zelfhulpgroepen die hierop gericht zijn.