Vind wat je
zoekt

Ontwennen alcohol

Fundamentum helpt

Als je verslaafd bent aan alcohol en plotseling stopt, dan moet je lichaam wennen aan deze nieuwe situatie. Je lichaam is namelijk gewend geraakt aan het drinken van alcohol. Ontwennen of alcoholontwenning betekent dat je lichaam tijdelijk anders reageert na een periode van intensief alcoholgebruik. Dit kan samengaan met ontwenningsverschijnselen. Hoe reageert je lichaam bij ontwennen van alcohol en wat zijn de symptomen bij psychische ontwenning van alcohol?

Fundamentum biedt de hulp die je nodig hebt bij een alcoholverslaving. Laat de alcohol zo snel mogelijk achter je en plan vandaag nog een eerste gesprek in. Neem contact op via 0800 2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Hoelang ontwennen van alcohol

Lichamelijk en geestelijk ongemak na het stoppen van alcohol is niet na een dag voorbij, maar hoelang duurt ontwennen van alcohol dan wel? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe lang je alcohol hebt gedronken en hoeveel. Over het algemeen duurt het ontwennen van alcohol enkele dagen tot enkele weken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om te herstellen.

Symptomen ontwennen alcohol

Tijdens het ontwennen van alcohol krijg je bijna altijd last van vervelende symptomen. Ontwennen van alcohol is een tijdelijke fase waar je doorheen gaat om de alcohol uit je systeem te krijgen. Onthoud altijd dat de meeste symptomen vaak al binnen zeven dagen verdwenen zijn. De symptomen kunnen grofweg verdeeld worden in lichamelijk symptomen en mentale of psychische symptomen.

Lichaam ontwennen alcohol

Wanneer je stopt met alcohol drinken, moet je lichaam ontwennen van alcohol. Omdat je lichaam geen alcohol meer krijgt, moet het zich aanpassen om weer zonder alcohol te kunnen functioneren. Je zult een korte periode lichamelijke ongemak ervaren. Dit worden ontwenningsverschijnselen genoemd. De lichamelijke symptomen bij ontwennen van alcohol zijn onder andere:

 • Trillen van de handen of lichaam; 
 • Zweten en een verhoogde hartslag; 
 • Misselijkheid en overgeven; 
 • Hoofdpijn en duizeligheid;  
 • Verlies van eetlust;  

Psychische ontwenning alcohol

Naast lichamelijke reacties krijgen de meeste mensen ook te maken met de psychische ontwenning van alcohol. Ontwennen betekent ook mentaal ongemak. Enkele symptomen van psychische ontwenning van alcohol zijn:

 • Stemmingsschommelingen, zoals prikkelbaarheid of angst;  
 • Rusteloosheid en moeite met concentratie;  
 • Verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid. 
 • Delirium tremens, oftewel verminderd bewustzijn en hallucineren. 

Het is belangrijk om steun te zoeken en te praten met anderen om deze gevoelens te begrijpen en ermee om te gaan. Het ontwennen van alcohol is een uitdagend proces, maar het heeft een positieve invloed op je leven. Zoek professionele hulp bij het ontwenningsproces en omring jezelf met mensen die je steunen. 

Ontgiften bij Fundamentum

Heb je een alcoholverslaving waar je vanaf wilt, maar lukt het je niet om te ontwennen van alcohol? Een detoxbehandeling bij Fundamentum biedt uitkomst. In een rustige omgeving en met professionele begeleiding wordt je lichaam op verantwoorde wijze ontgift van de aanwezige alcohol in je lichaam. Na deze behandeling van gemiddeld twee weken voel je je weer fit en sta je sterker in je schoenen. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800