Vind wat je
zoekt

Afkicken cannabis

Professionele hulp bij Fundamentum

Cannabis (de verzamelnaam van wiet en hasj) valt in Nederland onder de categorie softdrugs. Toch zijn de gevolgen voor een deel van de gebruikers helaas niet zo soft. In 2021 waren er 240.000 mensen die dagelijks cannabis gebruikten. Bij dagelijks gebruik word je al snel afhankelijk van cannabis, wat stoppen moeilijk maakt. Wil je afkicken van cannabis of wiet, dan heb je de juiste professionele begeleiding nodig. Fundamentum helpt jou bij het afkicken van cannabis.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Risico’s van cannabis en wiet

Wiet en hasj vallen onder de categorie downers. Ze maken je minder actief en geven een ontspannen, loom gevoel. Ondanks dat het softdrugs zijn, hebben wiet en hasj een verslavende werking. Daarbij zijn de wiet en hasj van tegenwoordig een stuk sterker dan voorheen. Dat maakt dat afkicken van cannabis moeilijk kan zijn. Regelmatig blowen brengt naast verslaving, verschillende risico’s met zich mee:

 • Een verminderd geheugen en concentratievermogen
 • Psychische klachten als angst en depressie
 • Cannabisgebruik kan psychoses of schizofrenie aanwakkeren
 • Slaapproblemen
 • Verminderd functioneren op school of werk
 • Schade aan luchtwegen

Afkicken van hasj of wiet

Een cannabisverslaving heeft dus negatieve invloed op zowel fysiek, geestelijk/emotioneel als sociaal gebied. Daarnaast is het slecht voor je portemonnee: een gram wiet of hasj kost al snel tien euro. Redenen genoeg dus om je leven over een andere boeg te gooien en af te kicken van cannabis. Na langdurig gebruik kan afkicken van cannabis echter erg zwaar zijn door de ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer je stopt met gebruiken. Deze treden op doordat je lichaam eraan moet wennen dat het geen cannabis meer binnen krijgt. Ontwenningsverschijnselen bij afkicken van cannabis kunnen heftig zijn, afhankelijk van onder andere het gebruikerspatroon en de gebruiker zelf. Om deze reden is het vaak verstandig om professionele hulp te zoeken bij het afkicken van cannabis.

Afkickverschijnselen bij afkicken cannabis

Wanneer je gaat afkicken na lange tijd regelmatig cannabis te hebben gebruikt, kunnen de volgende afkickverschijnselen optreden:

 • Veel levendige dromen
 • Veranderde nachtrust: je kunt slechter of beter gaan slapen tijdens het afkicken van cannabis
 • Verandering in stofwisseling en lichaamsgewicht
 • Angstige gevoelens
 • Prikkelbaar waardoor je snel erg geagiteerd kan reageren of zelfs woede-uitbarstingen kunt krijgen

Detox bij afkicken cannabis

Fundamentum biedt een detox behandeling van 1 tot 2 weken aan om af te kicken van cannabis. Je verblijft gedurende die tijd bij ons in de kliniek in Margraten. Detox betekent ontgiften en dat is ook wat er tijdens de behandeling gebeurt. Je kickt lichamelijk af van cannabis. Ons deskundig medisch personeel is 24 uur per dag aanwezig om jou te ondersteunen bij de ontwenningsverschijnselen die optreden bij het afkicken van cannabis. Na 1 tot 2 weken ben je volledig ontgift en kan je in een vervolgbehandeling werken aan het psychische aspect dat bij jouw cannabisverslaving komt kijken, zonder ontwenningsverschijnselen. De vervolgbehandeling volg je bij de instelling die jou naar ons heeft verwezen. Ben je niet verwezen? Dan helpen wij jou bij het vinden van de meest passende vervolgbehandeling.

Afkicken van cannabis? Fundamentum helpt

Heb jij een cannabisverslaving en merk je dat je niet meer kunt stoppen? Fundamentum biedt professionele verslavingszorg en helpt jou bij het afkicken van cannabis. Bel ons vandaag nog op 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800