Vind wat je
zoekt

Informatie over de behandeling

Jouw meest gestelde vragen

Wanneer start de behandeling?

Wanneer je besloten hebt dat je bij Fundamentum een detoxbehandeling aan wil gaan, kun je een afspraak maken voor een intakegesprek via ons telefoonnummer 0800 2345800. Tijdens de intake kijken we of een detoxbehandeling bij Fundamentum voor jou de juiste keuze is.

Als blijkt dat de behandeling bij Fundamentum voor jou geschikt is en jij je er fijn bij voelt, dan kun je het behandelplan dat tijdens de intake wordt opgesteld ondertekenen. Dat ondertekenen gebeurt vaak nog op de dag van de intake zelf. Wanneer het behandelplan ondertekend is, kan de behandeling in principe starten.

Samen met de behandelaar spreek je een datum af waarop jij met je spullen naar de kliniek kunt komen om de detox van 1 tot 2 weken aan te gaan. Wanneer je de kliniek binnen stapt, begint jouw behandeling officieel.

Hoe lang zal de behandeling duren?

De detoxbehandeling bij Fundamentum duurt (meestal) 1 tot 2 weken. Deze dagen werk je intensief aan het herstellen van jouw verslaving. Ieder persoon en iedere verslaving is anders, dus het kan voorkomen dat jouw behandeling langer of iets korter duurt. Dat hangt dus onder andere af van de persoon, het middel, de leeftijd en hoe veel er van het middel gebruikt wordt.

Wat moet ik zelf doen tijdens de behandeling?

Het is tijdens de behandeling vooral erg belangrijk dat je je voor de volle 100% inzet. Op deze manier heb je de grootste kans om jouw persoonlijke doelen te bereiken. Het zal niet altijd makkelijk zijn en iedereen heeft wel eens een moment waarbij hij/zij zich afvraagt: waarom doe ik dit eigenlijk? Denk op zulke momenten na over waarom je het écht doet en dat je jouw doel daarmee gaat bereiken. Visualiseer desnoods hoe een dag in je leven eruit gaat zien zonder jouw actieve verslaving. Dat kan jou weer motiveren om de inzet terug te halen.

Daarnaast is het belangrijk dat je alles vertelt wanneer je iets kwijt wil en dat je eerlijk bent over je eigen gedrag. Het personeel van Fundamentum is er om jou te helpen bij alles waar je tegenaan loopt, ook al zijn dit dingen waar je je voor schaamt of die je moeilijk vindt om te delen. Wanneer je het deelt kunnen we je helpen, wanneer je het achterhoudt niet.

Tot slot verwachten we dat jij je tijdens je verblijf in de kliniek te allen tijde houdt aan de huisregels die wij hanteren. Deze kun je hier lezen.

Wat gaat er gebeuren tijdens de behandeling?

Je verblijft 1 tot 2 weken in een veilige omgeving, namelijk de detoxkliniek van Fundamentum. Tijdens die 1 tot 2 weken volg je een detoxbehandeling.

Detox is een ander woord voor ontgifting. Een detox zorgt ervoor dat jij van je lichamelijke verslaving af wordt geholpen. Dit vindt plaats onder continue medische begeleiding. Die begeleiding is van groot belang. Dit omdat mensen die verslaafd zijn geraakt aan alcohol, drugs of medicijnen, ontwenningsverschijnselen krijgen als ze abrupt stoppen met het gebruik van zulke middelen. Dat komt omdat het lichaam gewend is geraakt aan het binnenkrijgen van deze chemische middelen. Ontwenningsverschijnselen kunnen erg heftig zijn, het personeel van Fundamentum is er om de patiënten door deze tijd heen te helpen. Het personeel bestaat uit gespecialiseerde artsen en speciaal getraind verpleegkundig personeel. Door hun toepassingen kunnen ontwenningsverschijnselen worden geminimaliseerd.

Daarnaast wordt tijdens de behandeling een zogenoemde ‘motivatie module’ ingezet. Deze module is er om na de detoxbehandeling door middel van een (verslavings) vervolgbehandeling ook aan het psychologische deel van de verslaving te werken. Deze vervolgbehandeling volg je bij de instelling die jou verwezen heeft. Indien je niet verwezen bent, helpen wij je bij het vinden van een vervolgbehandeling.