Vind wat je
zoekt

Minder alcohol drinken

Of stoppen bij Fundamentum

De meeste mensen drinken wel eens een glaasje op een feestje, de bedrijfsborrel of een verjaardag. We vinden alcohol drinken eigenlijk normaal. Drink je niet, dan ben je vaak de uitzondering en vinden mensen je soms saai en niet gezellig. Om deze reden is het best lastig om minder te drinken, als je dat zou willen. Ook al weet je dat het beter voor je gezondheid en je sociale leven is.

Wil jij minder alcohol drinken, maar lukt het niet? Fundamentum biedt hulp bij verslaving en helpt te stoppen met alcohol. Onze deskundigen weten precies welke valkuilen er zijn en hoe we je daar mee kunnen helpen. Bel ons vandaag nog voor een intakegesprek naar 0800 2345 800 en we gaan samen aan de slag.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

De effecten van minder alcohol drinken

Drink je veel en vaak, dan kun je op een gegeven moment last krijgen allerlei negatieve effecten. Deze lopen uiteen van maagzweren en hart- en vaatziekten tot psychische klachten en schade aan je hersenen. Ga je minder alcohol drinken, dan zijn de effecten gelukkig snel voelbaar. Je voelt je bijvoorbeeld een stuk fitter, doordat je beter slaapt en minder katers hebt. En er zijn nog meer voordelen voor je gezondheid:

 • Je lever wordt gezonder; 
 • Je afweersysteem wordt beter; 
 • Je lichaam kan voedsel beter opnemen; 
 • Je loopt minder kans op verschillende soorten kanker; 
 • Je hebt minder kans om te vallen en een ongeluk te krijgen.

Voordelen van minder alcohol drinken

Naast de lichamelijke voordelen van minder alcohol drinken zijn er ook veel geestelijke voordelen. Veel mensen voelen zich blijer en zelfverzekerder zonder alcohol. Ze hebben minder last van depressies en angststoornissen en kunnen zich beter concentreren. Een van de indirecte voordelen van minder alcohol drinken is dat de relatie met familie, vrienden en collega’s beter wordt. Dit komt omdat de gebruiker sociale contacten vaak beter kan onderhouden.

Gevolgen stoppen met alcohol

Alcohol kan erg verslavend zijn. Je lichaam en geest vragen om een nieuwe dosis als de alcohol is uitgewerkt. Gevolgen van stoppen met alcohol drinken zijn ontwenningsverschijnselen. Denk hierbij aan angstaanvallen, beven, zweten en misselijkheid. Gevaarlijk zijn deze verschijnselen niet, maar het kan het stoppen met alcohol wel extra moeilijk maken. Na een week nemen de ontwenningsverschijnselen geleidelijk af.

Hoe te stoppen met drinken

Stel je hebt de beslissing genomen om helemaal te stoppen met drinken, hoe doe je dat dan? Zorg ervoor dat je een plan hebt met een aantal regels waar je je aan wilt houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 •  Minder of helemaal geen alcohol in huis halen;
 • Hoeveel glazen je maximaal per dag wilt drinken;
 • Welke dagen je niet drinkt; 
 • Wat je gaat doen als je in de verleiding komt om te drinken. 

Kijk wat voor effecten het minder alcohol drinken heeft op je lichaam en geest. Worstel je met verslaving en drink je grote hoeveelheden alcohol voor langere tijd, ga dan niet zelfstandig stoppen maar neem contact met ons op voor hulp. Je kunt last krijgen van flinke ontwenningsverschijnselen en deze kunnen gevaarlijk zijn.  

Hulp bij stoppen met drinken

Minder alcohol drinken of helemaal stoppen met drinken is niet gemakkelijk. Daarom helpen onze medisch specialisten je graag. Met detoxbehandelingen en verdere begeleiding in onze kliniek in Margraten, Limburg. Anoniem en veilig. Wil jij hulp bij het stoppen met drinken en weer een gezond leven hebben? Bel vandaag nog met ons en plan jouw eerste gesprek: 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800