Vind wat je
zoekt

Temazepam of oxazepam

Benzodiazepinen

Temazepam of oxazepam zijn beide benzodiazepinen. Een medicijngroep die activiteit van de zenuwen in het centrale zenuwstelsel verlaagt en een kalmerende werking heeft. Benzodiazepinen helpen onder meer bij slapeloosheid. Maar wat bepaalt de keuze: temazepam of oxazepam? Wanneer schrijft een arts het ene middel voor en wanneer het andere middel? Je leest het hieronder.

Merk jij dat je niet meer kunt ontspannen zonder oxazepam of temazepam? Of dat zonder temazepam of oxazepam slapen een probleem is? Dan ben je misschien verslaafd en wil je daar wat aan doen. Bij Fundamentum zijn wij gespecialiseerd in detoxbehandelingen bij een medicijnverslaving, zoals een verslaving aan temazepam of oxazepam. Neem contact op met onze Intake Office voor het plannen van een eerste gesprek.

➤ Doe de medicijntest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Oxazepam of temazepam: het verschil

Temazepam of oxazepam? Ze hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Bij beide middelen heb je er al snel meer van nodig voor hetzelfde effect (tolerantie) en raak je zeer snel verslaafd (psychische en lichamelijke afhankelijkheid). Vandaar dat temazepam of oxazepam het beste maar kort gebruikt kan worden. Op een aantal vlakken wijken de twee middelen een klein beetje van elkaar af.

Temazepam wordt vaker dan oxazepam voorgeschreven als inslaapmiddel, omdat je er na inname snel iets van voelt. Het werkt binnen een uur. Het wordt maar kortdurend en niet zomaar voorgeschreven: de slapeloosheid moet ernstig zijn, het normale functioneren verstoren óf ernstig leed veroorzaken.

Je moet iets langer wachten op de werking van oxazepam (twee tot drie uur) en het effect houdt iets langer aan. Oxazepam wordt eerder voorgeschreven dan temazepam bij angst- of spanningsklachten. Daarnaast heeft oxazepam ook een andere werking. Het vermindert namelijk de ontwenningsverschijnselen bij het afkicken van alcohol.

Temazepam en oxazepam tegelijk

Temazepam en oxazepam hebben beide een kalmerend effect. Wanneer je temazepam en oxazepam tegelijk gebruikt, versterken ze elkaar. En daarmee ook de effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen. Het is niet verstandig om temazepam en oxazepam tegelijk in te nemen. Denk je erover om ze toch allebei te gebruiken? Het is heel belangrijk om dit eerst te overleggen met een arts om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Afkicken bij Fundamentum van temazepam of oxazepam

Helaas ontwikkel je snel een verslaving aan temazepam of oxazepam. Ervan afkomen is lastig. Het afkicken van een medicijnverslaving kun je niet alleen, hier heb je professionele hulp bij nodig. Onder toezicht van deskundige begeleiding in een veilige omgeving, zodat je zo min mogelijk last krijgt van afkickverschijnselen. Bij Fundamentum staat een medische staf met verpleegkundigen, GGZ-agogen, artsen en psychiaters voor je klaar om je door jouw afkickproces te helpen. Bel dagelijks tussen 07:00 en 22:00 uur naar 0800 2345 800 voor het plannen van een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800