Vind wat je
zoekt

Benzo verslaving

Wat is dat?

Benzo’s (zoals benzodiazepinen vaak worden genoemd) zijn razend populaire medicijnen die onder meer worden voorgeschreven bij psychische klachten. Gemiddeld slikt zo’n een op de tien inwoners van Nederland dagelijks een of meer benzodiazepinen. Dat komt neer op ruim 1,7 miljoen Nederlanders. Het mag dan ook duidelijk zijn dat veel mensen kampen met een benzo verslaving.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Benzo verslavend?

Benzodiazepinen worden vooral gebruikt door mensen die angstklachten hebben, overspannen zijn of last hebben van slapeloosheid. Er zijn tientallen verschillende benzodiazepinen in omloop. Daarom spreekt men met betrekking tot benzo’s van een groep medicijnen. Diazepam, beter bekend onder de merknaam valium, oxazepam (seresta) en lorazepam (temesta) behoren allemaal tot de groep benzodiazepinen. Niet alle benzo’s hebben hetzelfde effect. Waar de ene benzo angsten remt, maakt een andere benzo je juist meer slaperig. Eén ding hebben de verschillende benzodiazepinen gemeen: het gebruik ervan is verslavend.

Benzo verslaving op recept

Benzodiazepine en verslaving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets staan benzo’s op Lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat ze alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Dat artsen er blijkbaar weinig moeite mee hebben om ze voor te schrijven, blijkt wel uit het massale gebruik van deze ‘pammetjes’, zoals de slaap- en kalmeringsmiddelen ook wel worden aangeduid. Hoewel langdurig voorschrijven wordt afgeraden, zijn er zo’n 700.000 chronisch gebruikers in Nederland. Dat komt neer op een gemiddelde van zo’n 75 personen per huisartsenpraktijk.

Waarom benzodiazepineverslaving?

Een benzo slikken is heel verleidelijk. Je voelt je angstig of onrustig, of je hebt moeite met slapen? Dan is de kalmerende werking van zo’n middel een aantrekkelijke optie. Ze zorgen ook voor een slaperig en wat suf gevoel, ofwel een aangename roes. De kans is groot dat je het middel blijft slikken. Doe je dat enkele maanden, dan is je lichaam er zo aan gewend geraakt dat je kunt spreken van een benzo verslaving. Dit gaat gepaard met afkickverschijnselen als je stopt.
Kamp jij met een benzo verslaving en wil je weten hoe je daarvan kunt afkicken? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 2345 800. We helpen je graag!
☎ Bel 0800 - 2345 800