Vind wat je
zoekt

Benzodiazepine

bijwerkingen

Benzodiazepinen zijn kalmerende medicijnen die worden gebruikt om angst, slapeloosheid en andere slaapproblemen te behandelen. Ze werken door het verhogen van de activiteit van bepaalde chemische stofjes in je hersenen, waardoor je een kalmerend effect ervaart en minder angst voelt. Een arts kan benzodiazepinen voorschrijven bij verschillende aandoeningen zoals angststoornissen, slaapproblemen, spierspasmen of epilepsie. Benzodiazepine kan bijwerkingen veroorzaken en bij het afbouwen kunnen er afkickverschijnselen optreden.

Heb jij last van benzodiazepinen door bijwerkingen? Misschien wil je ermee stoppen, maar weet je niet hoe. Neem dan contact op met Fundamentum, een afkickkliniek in Limburg die gespecialiseerd is in detoxbehandelingen. Je kunt altijd snel terecht voor een afspraak en de kosten worden buiten het eigen risico volledig vergoed door de basisverzekering. Bel ons dagelijks tussen 07:00 tot 22:00 uur op 0800 2345 800 en plan jouw intakegesprek.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Veelvoorkomende benzodiazepinen bijwerkingen

Benzodiazepines kunnen verschillende bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

  • Slaperigheid; 
  • Duizeligheid; 
  • Verminderd concentratievermogen; 
  • Verminderde coördinatie; 
  • Verwarring; 
  • Geheugenverlies; 
  • Minder zin in seks; 
  • Spierzwakte; 
  • Misselijkheid en overgeven. 

Het kan zijn dat je bezorgd bent over de benzodiazepines bijwerkingen. Neem in dat geval altijd contact op met je arts. Benzodiazepinen kun je het beste voor een korte tijd gebruiken.  Deze medicijnen zijn geen oplossing voor langdurige angst- of slaapproblemen. Als je ze te lang en te veel gebruikt kun je ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen, als je plotseling stopt met een benzodiazepine. 

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Benzodiazepine bijwerkingen afbouwen

Sommige mensen kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen als ze plotseling stoppen met het gebruik van benzodiazepine. Bijwerkingen die mogelijk optreden zijn hartkloppingen, spierspanningen en een angstig gevoel. Het is belangrijk te onthouden dat de bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen per persoon verschillen. Het ligt er ook aan welke soort je gebruikt en wat de dosering is. Omdat je lichaam gewend raakt aan de stofjes in de benzodiazepinen, moet je altijd geleidelijk afbouwen met deze medicijnen. Een langzame, geleidelijke afbouw zorgt voor minder benzodiazepine bijwerkingen en is een stuk beter voor je lichaam.

Kom van je benzodiazepine-verslaving af bij Fundamentum

Heb jij genoeg van de benzodiazepine bijwerkingen en wil je graag stoppen? Je staat er niet alleen voor. Bij Fundamentum overwin jij door middel van een detoxbehandeling in een korte tijd de ontwenningsverschijnselen. Wij zorgen voor deskundige begeleiding tijdens deze periode en je wordt gesteund door een medische staf met veel ervaring. Een detox is vrijwel altijd succesvol en een goede basis voor een vervolgbehandeling. Wacht niet langer en bel vandaag nog met onze Intake Office via 0800 2345 800 voor het plannen van een intakegesprek.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs