Wanneer ben je verslaafd? Het is een vraag die je jezelf kunt stellen als je een verslaving aan het ontwikkelen bent. Of het nu gaat om alcohol, drugs of medicijnen, het moment waarop je gebruik ontspoort, is vaak moeilijk te bepalen. Vaak besef je pas dat er sprake is van verslaving wanneer je merkt dat je vastzit in een patroon waaruit je zelf niet meer lijkt te kunnen ontsnappen. Heb jij het gevoel dat een gewoonte een steeds grotere rol in je leven speelt, en voel je de controle wegglippen? Je bent niet alleen en er is professionele hulp beschikbaar. Bel ons vandaag nog via 0800-2345 800 en plan een intakegesprek bij ons in.
➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige
Verslaving sluipt er vaak langzaam in. Wat begint als af en toe een biertje of wat ontspanning met een pilletje, kan na een tijdje uitgroeien tot iets dat niet meer te negeren is. De eerste signalen van een beginnende verslaving zijn vaak subtiel en worden meestal niet meteen door jezelf herkend. Denk bijvoorbeeld aan:
Vaak zijn deze signalen het startpunt waarin de gewoonte meer en meer centraal komt te staan, ten koste van je werk, relaties, gezondheid, en je welzijn. Je kunt jezelf afvragen: Wat als ik stop? Hoe zou ik me voelen zonder dit in mijn leven? Deze vragen kunnen helpen bij het herkennen van het probleem, maar ze zijn ook confronterend. De vraag “wanneer ben je verslaafd?” heeft niet altijd een duidelijk antwoord, maar het gaat vaak om de impact die het middel op je leven heeft.
Een gewoonte wordt een verslaving wanneer het je niet meer lukt om ermee te stoppen, ondanks de negatieve gevolgen. Vaak begint je gebruik met experimenteren, nieuwsgierigheid of simpelweg proberen te ontsnappen aan stress of drukte. Maar op een gegeven moment kan je gebruik van middelen zoals alcohol, drugs of medicijnen je in zijn greep krijgen.
Vaak stel je jezelf de vraag bij bijvoorbeeld een drugsverslaving: wanneer ben je drugsverslaafd? Het antwoord, net als bij alle andere verslavingen, is dat je verslaafd bent wanneer je de controle kwijt bent en het middel je leven volledig overneemt. Je gebruik gaat dan niet meer over plezier of ontspanning; het wordt een noodzaak.
Wanneer je merkt dat je zonder het middel onrustig of gespannen wordt, is dat een waarschuwingssignaal. Ook als je omgeving opmerkingen begint te maken over je gedrag of gebruik, kan dat een indicatie zijn dat je te maken hebt met een verslaving. Verslaving zorgt ervoor dat je steeds meer van het middel nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Tegelijkertijd kost het meer moeite om met de negatieve effecten om te gaan.
Ben ik verslaafd? Verslaving herkennen bij jezelf is lastig. Mensen die met een verslaving worstelen, hebben vaak het idee dat ze de controle nog in eigen handen hebben. Toch kunnen er bepaalde vragen en signalen zijn die je helpen om eerlijk naar je situatie te kijken:
Wanneer ben je verslaafd? Deze vraag stel je jezelf vaak pas wanneer je al een verslaving ontwikkeld hebt. Het beste wat je kunt doen wanneer je erachter bent gekomen dat je verslaafd bent is afkicken. Blijf niet in je verslaving hangen en zoek direct hulp. Fundamentum helpt je met een korte detoxbehandeling. Je verblijft ongeveer 2 weken in onze kliniek waarin we je helpen veilig af te kicken onder het toeziend oog van onze artsen, verpleegkundigen, GGZ-agogen en psychiaters.
Ben jij er klaar voor om de controle terug te nemen en een nieuwe start te maken? Neem vandaag nog de eerste stap naar herstel. Bel ons op 0800-2345 800 en plan een intakegesprek bij ons in.