Vind wat je
zoekt

Wat is een verslaving?

Wij leggen het uit

Wat is een verslaving, wanneer is iets een verslaving en hoe erg is een verslaving? Op die vragen geven we hier een antwoord. Wil je liever direct persoonlijk advies? Doe dan een intake bij Fundamentum en bel nu.
➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Korte wachtlijsten, altijd snel een afspraak
  • Behandeling volledig vergoed
  • 7 dagen per week, 365 dagen per jaar open

Wat is een verslaving?

In het algemeen betekent verslaving dat je niet zonder iets kunt. Dat kunnen alcohol, drugs, medicijnen of eten zijn, maar ook seks, gokken, (internet)games, sociale media of een bepaalde gewoonte. Er bestaan allerlei soorten verslavingen. Hierin kunnen zowel lichaam en geest een rol spelen.

Wanneer is iets een verslaving?

Wanneer je iedere dag gaat rennen, dagelijks naar Netflix kijkt of continu met je mobiele telefoon bezig bent, spreek je dan van een verslaving? Je kunt het begrip verslaving zo ruim interpreteren.

Wanneer is iets nu eigenlijk een verslaving? Dat is het geval wanneer er sprake is van een lichamelijke of psychische afhankelijkheid. Bij een verslaving aan drugs, alcohol, medicijnen, zoetigheid of andere substanties waarbij je lichaam direct is betrokken, gaat het vrijwel altijd om een wisselwerking tussen lichaam en geest. De drang om jezelf extreem te verwennen of om te ontsnappen aan de werkelijkheid begint in de psyche. Zodra je lichaam gewend is geraakt aan de middelen die je gebruikt om dat doel te bereiken, ben je zowel psychisch als lichamelijk afhankelijk. Andere verslavingen zoals gokken zijn psychisch van aard. Je voelt de drang en kunt je geest niet bedwingen.

Hoe erg is een verslaving?

Op deze vraag kun je geen eenduidig antwoord geven. Iedere verslaving is weer anders. Ga jij iedere dag rennen in het bos, dan heb je er moeite mee als je een dag moet overslaan. Je lichaam zegt: ‘Ik wil rennen’. Je kunt er behoorlijk onrustig van worden of geïrriteerd door raken. Je hebt last van heuse ‘ontwenningsverschijnselen’, maar is dit erg? Een verslaving is erg als het je fysieke en mentale gezondheid aantast en een ronduit negatieve invloed heeft op jouw leven en dat van je naaste omgeving. De roes die je zocht, is dan veranderd in een nachtmerrie. Je wilt daarom graag afkicken van je verslaving, wij helpen je daarbij.

Neem contact op met Fundamentum voor meer informatie, of een intake voor persoonlijk advies dat past bij jouw situatie.
☎ Praat nu met een deskundige