Vind wat je
zoekt

Wat doet alcohol met je hersenen

Hersenschade bij gebruik

Hersenschade door alcohol kan ontstaan bij langdurig overmatig gebruik. Deze schade is niet altijd omkeerbaar. Wat doet alcohol met je hersenen? Daarover in dit artikel meer.

Drink jij meer dan je lief is? Zou je graag stoppen met drank? Fundamentum biedt hulp bij een (zware) alcoholverslaving. Onze detoxbehandeling is erop gericht om jou volledig te ontgiften van de giftige stoffen die alcohol achterlaat in je lichaam en hersenen. Bel ons vandaag nog voor een kennismakingsgesprek: 0800 2345 800.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol beïnvloedt kleine hersenen

Wat doet alcohol met je hersenen? Wie een dronken persoon waggelend van de drank over straat ziet gaan, is er ter plekke getuige van wat alcohol doet met de hersenen. Het toont in dit geval de invloed van alcohol op de kleine hersenen. Deze spelen onder meer een rol in de motoriek en de coördinatie van bewegingen.

Omdat alcohol de kleine hersenen verdooft, lukt het je niet meer om recht vooruit te lopen. Ook je vingertop van afstand naar je neus brengen, blijkt opeens een onmogelijke opgave. Bij overmatig drankgebruik kunnen je kleine hersenen verschrompelen en ontstaat er hersenbeschadiging door alcohol.

Hersenbeschadiging door alcohol symptomen

Naast het verschrompelen van de kleine hersenen zijn andere symptomen die duiden op hersenschade door alcohol onder andere:

  • Wernicke-Korsakovsyndroom. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B1. Alcoholisten eten vaak eenzijdig of veel te weinig. Dat kan in een extreem geval leiden tot een Korsakov-psychose. Deze wordt onder andere gekenmerkt door een verlies van het kortetermijngeheugen, desoriëntatie en verwardheid.
  • Cognitieve problemen die zich uiten in minder intellectuele capaciteit.
  • Foetaal alcoholsyndroom (FAS). Ook het ongeboren kind kan al hersenschade door alcohol oplopen. Dit uit zich bijvoorbeeld in een vertraagde groei, hyperactiviteit of autistisch gedrag.

Hersenschade alcohol

Wat doet alcohol met je hersenen? Er is nog volop onderzoek gaande naar wat alcohol doet in de hersenen. Alcohol zou zorgen voor een versnelde afname van het volume van de grijze stof in de hersenen. Dit verstoort de ontwikkeling van de structuur van het brein. Ook lijkt zwaar of overmatig alcoholgebruik het risico op dementie te vergroten.

Wil jij het risico van hersenschade door alcohol beperken? Kies dan voor een detox onder professionele begeleiding. Bel naar 0800 2345 800 voor een intake.
☎ Bel 0800 - 2345 800