Vind wat je
zoekt

Cold turkey antidepressiva

Is dat verstandig?

Beginnen met antidepressiva is vrij gemakkelijk, maar is dat ook het geval als je wilt stoppen? Kun je zomaar cold turkey afkicken van antidepressiva? En als het al mogelijk is, wat voor bijwerkingen kun je na het stoppen met antidepressiva verwachten?

Bij verslaving aan medicijnen vraag je advies aan een arts. Fundamentum behandelt geen verslaving aan antidepressiva. Heb je een verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol? Fundamentum biedt een detox behandeling. Meer weten? Bel ons op nummer 0800 2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Bijwerkingen stoppen antidepressiva

Voor antidepressiva geldt dat hoe langer je het hebt gebruikt, hoe moeilijker het is om ervan af te komen. Antidepressivum wordt officieel niet gezien als een verslavend middel. Daarom wordt er in de vakliteratuur ook wel van discontinueringsverschijnselen gesproken in plaats van onttrekkingsverschijnselen. Wie cold turkey wil stoppen met antidepressiva moet rekening houden met bijwerkingen. Denk daarbij aan hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen, spierkrampen, hartkloppingen en slaapproblemen. Psychische symptomen die kunnen voorkomen, zijn prikkelbaarheid, stemmingsdaling, huilbuien, angst, manie, hallucinaties, delier, agressie en waandenkbeelden.

Een bijkomend probleem is dat de klachten waardoor je het middel ging gebruiken weer kunnen terugkomen als je ermee stopt. Op die manier ontstaat er een vicieuze cirkel van stoppen of minder gebruiken en weer gebruiken zodat de klachten weer verdwijnen. Waar precies de grens ligt tussen terugkerende klachten of bijwerkingen als gevolg van het stoppen is niet altijd even duidelijk.

Is cold turkey stoppen met antidepressiva aan te bevelen

Lange tijd is er weinig aandacht geweest voor de manier waarop je het beste kunt stoppen met antidepressiva. Inmiddels is het inzicht ontstaan dat cold turkey stoppen met antidepressiva beter kan worden vermeden, zeker als je het al langere tijd hebt gebruikt. Artsen adviseren tegenwoordig dan ook om het gebruik af te bouwen. Zo zou je minder last hebben van de bijwerkingen en kun je het lichaam langzaam laten wennen aan een lagere dosis. Hoelang dit wennen precies duurt, is per persoon verschillend. De bijwerkingen na stoppen met antidepressiva kunnen weken, maar ook maanden duren.

Afkicken van antidepressiva? Advies over stoppen met antidepressiva kan alleen een arts je geven. Heb je een verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol? Neem dan gerust contact met ons op.

☎ Bel 0800 - 2345 800