Vind wat je
zoekt

Afkickverschijnselen citalopram

Antidepressiva

Veel voorkomende afkickverschijnselen van citalopram zijn duizeligheid en angst. Om de ontwenningsverschijnselen van citalopram te verminderen, moet je het gebruik afbouwen. Wij behandelen bij Fundamentum geen citalopram. Heb je een verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het ├ęcht helemaal gratis.

Wat is citalopram?

Citalopram is een van de antidepressiva die de heropname remt van serotonine in de hersenen. Dit medicijn behoort dan ook tot de selectieve serotonine heropname remmers (SSRI). De remmende werking zorgt voor een betere stemming en je hebt minder angstverschijnselen. Het medicijn wordt ook voorgeschreven bij depressies. Wanneer je het middel gaat gebruiken, moet je er wel rekening mee houden dat het tot wel zes weken kan duren voordat het effect heeft. Om te voorkomen dat een depressie weer snel terugkeert, krijg je meestal het advies om het medicijn in ieder geval nog zes maanden te blijven gebruiken.

Hoe lang duurt afkicken van citalopram?

Het is meestal niet verstandig om cold turkey te stoppen met citalopram. Doe je dat wel, dan kunnen de ontwenningsverschijnselen van citalopram extra hard binnenkomen. Het kan ook gevaarlijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld enorm duizelig worden en soms is het onduidelijk of je opnieuw depressief of angstig wordt, of dat dit de onttrekkingsverschijnselen van citalopram zijn.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Citalopram afbouwen

Om zo min mogelijk problemen te krijgen, kun je het beste langzaam afbouwen. Dat kan een maand, maar ook acht maanden duren. Het hangt er onder meer vanaf welke dosis je gebruikt. Je gaat je dosis namelijk stap voor stap verlagen. Je kunt overigens ook tijdens het afbouwen last krijgen van de onttrekkingsverschijnselen van citalopram. Wat precies de duur daarvan is, verschilt per persoon. Tijdens het afbouwen kun je zien hoe je je voelt bij een lagere dosis en of je klaar bent voor de volgende stap in het afbouwproces. Vraag hiervoor altijd advies aan een arts.

Wat zijn de afkickverschijnselen van citalopram?

Tijdens het afkicken van citalopram kun je te maken krijgen met de volgende klachten:

  • Angst
  • Duizeligheid
  • Draaierigheid┬á
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Zweten

Afkicken van citalopram

Bij Fundamentum helpen wij mensen met allerlei medicijnverslavingen. Wij behandelen geen citalopram. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons gerust op nummer 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." ÔÇô Matthijs