Vind wat je
zoekt

Afkickverschijnselen antidepressiva

Heftiger dan gedacht

De ontwenningsverschijnselen van antidepressiva mag je niet onderschatten. Volgens een Brits onderzoek dat enkele jaren geleden werd gepubliceerd in het tijdschrift Addictive Behaviors zijn de afkickverschijnselen van antidepressiva veel ernstiger dan lange tijd werd gedacht. Wij behandelen bij Fundamentum geen antidepressiva. Heb je een verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Ontwenningsverschijnselen antidepressiva als terugval

Het Britse onderzoek toonde aan dat de helft van de personen die antidepressiva gebruiken te maken krijgt met ernstige en soms langdurige ontwenningsverschijnselen wanneer ze proberen te stoppen met antidepressiva. Onderzoekers denken dat de reden waarom personen vaak lang antidepressiva blijven gebruiken deels te verklaren is door de ernstige ontwenningsverschijnselen die zij ervaren. Artsen zouden soms een verkeerde diagnose stellen en de ontwenningsverschijnselen van antidepressiva zien als een terugval. Ze kiezen er daarom voor om de medicijnen te blijven voorschrijven. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin het moeilijk wordt om af te kicken.

Vaak voorkomende afkickverschijnselen antidepressiva

  • Griepachtige symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en zweten
  • Maag-darmklachten zoals misselijkheid en braken, buikpijn en diarree
  • Bewegingsstoornissen 
  • Psychiatrische klachten zoals angst, prikkelbaarheid, somberheid, manie, agressie, impulsief gedrag, hallucinaties en paranoia
  • Slaapproblemen, veel dromen en nachtmerries
  • Duizeligheid
  • Concentratie- en geheugenproblemen

Ontwenningsverschijnselen antidepressiva bij ineens stoppen

Antidepressiva zijn meestal niet geschikt om van het ene op het andere moment mee te stoppen. Dat leidt onherroepelijk tot ontwenningsverschijnselen. Het advies is dan ook vaak om het gebruik stapsgewijs af te bouwen. Vraag hiervoor altijd advies aan een arts.

Detox bij medicijnverslaving

Fundamentum helpt mensen met een medicijnverslaving en biedt een detox op maat aan. Wij behandelen geen antidepressiva. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je meer informatie? Bel ons gerust op nummer 0800 2345 800.

☎ Bel 0800 - 2345 800