Vind wat je
zoekt

Stoppen antidepressiva

Minder makkelijk dan gedacht

Wanneer je erg angstig of somber bent, kunnen antidepressiva helpen om je gevoelens af te vlakken. Je voelt je rustiger en je emoties zijn stabieler. Als je je al een langere tijd redelijk goed voelt, dan komt er waarschijnlijk een moment dat je wilt stoppen met antidepressiva. Dat blijkt soms minder eenvoudig dan je had gehoopt. Raadpleeg bij het stoppen of afbouwen altijd advies van een arts. Wij behandelen bij Fundamentum geen antidepressiva. Heb je een verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Abrupt afkicken van antidepressiva

Het liefst zou je van de een op de andere dag willen stoppen met antidepressiva. De bijwerkingen kunnen dan echter behoorlijk heftig zijn. Artsen raden het daarom af. In plaats daarvan zou je beter kunnen afbouwen en stapsgewijs een lagere dosis nemen, zo luidt het advies. Volgens Marianne ter Mors, die zelf ruim anderhalf jaar antidepressiva slikte en auteur is van het boek Stoppen met Antidepressiva, kun je het beste beginnen met stoppen ‘in een fijne periode waarin je niet te veel aan je hoofd hebt’. Ook het jaargetijde kan van invloed zijn. Stoppen met antidepressiva in de lente wanneer de dagen lengen heeft meer kans van slagen dan eind november als het alsmaar kouder en donkerder wordt. Vraag hiervoor altijd advies aan een arts.

Stoppen met antidepressiva, wat zijn de bijwerkingen?

Lichamelijke ontwenningsverschijnselen die vaak voorkomen zijn onder meer griepachtige verschijnselen, maag- en darmklachten en duizeligheid. Afkicken van antidepressiva gaat echter ook wel gepaard met heftige psychiatrische klachten. Dat heeft te maken met het feit dat onderliggend een onverwerkt leed dat door de antidepressiva werd onderdrukt juist weer extra hard kan terugkomen na het stoppen met antidepressiva. Afhankelijk van de persoon komen onder meer verschijnselen als angst, somberheid, manie en agressie, concentratie- en geheugenproblemen en nachtmerries voor.

Stoppen met antidepressiva: een lang proces

Waar cold turkey stoppen met antidepressiva geen optie is, moet je er ook bij afbouwen rekening mee houden dat dit een lang proces kan zijn. Auteur ter Mors bouwde zelf in drie maanden af. Terugkijkend op de periode van afkicken van antidepressiva denkt zij dat als ze het langzamer had gedaan, minder last zou hebben gehad van de ontwenningsverschijnselen. (bron: AD)

Fundamentum behandelt geen antidepressiva. Wel behandelen wij verslavingen aan andere medicijnen, drugs en alcohol. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons gerust op 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800