Vind wat je
zoekt

Clomipramine afbouwen

De beste optie om te stoppen

Veel mensen in Nederland gebruiken antidepressiva. Het aantal ligt zo rond de 1,2 miljoen. Een flink deel daarvan slikt deze middelen al geruime tijd. Bij lang gebruik is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om ineens te stoppen. Langzaam afbouwen luidt dan ook het advies. Dat geldt ook voor clomipramine. Wij behandelen bij Fundamentum geen antidepressiva. Onze detox behandeling is vooral gericht op een alcoholverslaving en diverse drug- en benzoverslavingen.

Kamp je met zo’n verslaving? Neem dan contact met ons. We bekijken dan samen hoe we jou het beste kunnen helpen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is clomipramine?

Clomipramine behoort tot de zogenaamde tricyclische antidepressiemiddelen. Het remt de heropname van neurotransmitters als serotonine en noradrenaline in de hersenen. Deze spelen een rol bij emoties en stemmingen. Clomipramine wordt voornamelijk voorgeschreven bij depressie en angststoornissen. Het medicijn heeft pas na een aantal weken effect. Bij een depressie betekent dit bijvoorbeeld dat je pas na een week of zes de eerste positieve effecten merkt. Meestal krijg je het advies om dit medicijn daarna nog zo’n zes tot negen maanden te blijven gebruiken. Op die manier verklein je de kans dat de depressie terugkomt.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Waarom clomipramine afbouwen?

Je kunt je voorstellen dat het niet zo eenvoudig is om na ruim een half jaar clomipramine te hebben gebruikt zomaar ineens te stoppen. Je kunt last krijgen van angst, gevoelens van onrust, slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn,
spierpijn, misselijkheid en zweten. Als je clomipramine gaat afbouwen, zijn de onttrekkingsverschijnselen minder heftig. Clomipramine afbouwen, houdt in dat je bijvoorbeeld gedurende een periode van vier weken stapsgewijs de dosering verlaagt. Zo bereik je een punt waarop het makkelijker is om helemaal te stoppen. Hoe lang het afbouwen precies duurt, kan per persoon verschillen. Raadpleeg voordat je clomipramine gaat afbouwen altijd een arts. Samen kun je een schema opstellen waarin je van je huidige dosis afbouwt naar nul.

Fundamentum biedt een detox behandeling onder deskundige begeleiding. Meer weten? Neem gerust contact met ons op via 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs