Vind wat je
zoekt

Ik vermoed een verslaving bij mijn kind

Wat te doen

Een vermoeden dat jouw kind een verslaving heeft kan door verschillende gebeurtenissen opgewekt worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als ouder drugs of andere middelen aantreft in huis of tussen de spullen van uw kind. Ook kunt u vreemde gedragingen waarnemen. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat uw kind verslaafd is, maar kan ook duiden op experimenteren. Qua uiterlijk kunnen er bij verslaving bepaalde kenmerken veranderen, zoals gewichtsverlies, maar dat is ook zeker niet bij elke verslaving het geval. De belangrijkste signalen die kunnen duiden op een verslaving bij jouw kind, zijn plotselinge en structurele veranderingen in het gedrag.

Het gesprek aangaan

Vermoed je daadwerkelijk dat jouw kind verslaafd is? Ga dan het gesprek aan. Praten is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat je kind aan een verslaving lijdt en dat er niks anders speelt. Maar: zorg eerst goed voor jezelf voordat je het bespreekbaar maakt. Heb jij iemand om je heen om jouw zorgen mee te delen? Doe dit dan zeker.

Wanneer je jouw zoon of dochter wil confronteren met zijn eigen gedrag en je zorgen hierover wil uiten, kies dan een moment wanneer iemand (zo veel mogelijk) niet onder invloed is en wanneer jullie rustig samen kunnen praten. Probeer je kind geen schuldgevoel aan te praten en niet meteen met de vinger te wijzen: ga een open gesprek aan. Wanneer je zelf als ouder niet dreigend overkomt is de kans groter dat jouw kind eerlijk durft te zijn over zijn of haar verslaving. Geef onbevooroordeeld aan wat jou is opgevallen aan het gedrag en vraag of je kind zich hier ook in kan vinden.

Fundamentum helpt

Komen jullie er samen echt niet uit? Dan kun je altijd bellen naar het nummer van Fundamentum voor vragen en hulp. Dat kan via 0800 2345800