Vind wat je
zoekt

Herstel van de lever na stoppen met alcohol

Het kan mogelijk zijn

Kan je lever herstellen als je voor langere tijd veel alcohol hebt gedronken? Het antwoord daarop is ja, tenzij je lever al blijvend is beschadigd. Stoppen met alcohol is hoe dan ook goed voor je lever en je algehele gezondheid.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol grote vijand van je lever

Iedereen die wel eens een avond flink is doorgezakt, weet wat dit betekent. Je lever moet zwaar aan het detoxen om het gif, wat alcohol uiteindelijk is, weer uit je lichaam te krijgen. Daarom voel je je behoorlijk ellendig, ben je uitgedroogd en heb je last van een stevige hoofdpijn. Wanneer je voor langere tijd veel alcohol hebt gedronken kan je begrijpen dat je lever continu in de overlevingsmodus staat en overbelast raakt. Dat blijft niet zonder gevolgen.

Leverschade door alcohol

Veelvuldig alcoholgebruik kan leiden tot leververvetting. Omdat de lever de grote hoeveelheden niet meer aankan, kan het niet meer goed functioneren. Hierdoor gaat er zich vet ophopen rondom de lever. Leververvetting is omkeerbaar, de lever kan zich weer (gedeeltelijk) herstellen als de oorzaak wordt weggenomen en je dus stopt met het drinken van alcohol. Langdurige leververvetting door langdurig alcoholgebruik vergroot de kans op een leverontsteking en uiteindelijk een levercirrose waarbij de levercellen afsterven en worden vervangen door littekenweefsel. Als er te veel levercellen zijn afgestorven, kan de lever niet meer voldoende functioneren en kan dit uiteindelijk leiden tot leverfalen, een levensbedreigende situatie.

Herstel van de lever

De lever is echter een sterk orgaan. Herstel van de lever na het stoppen met alcohol of stabilisatie van het functioneren van een deels beschadigde lever is dan ook meestal mogelijk als je de drank voortaan laat staan. Dat heeft wel zijn tijd nodig. Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd. Dit moet bovendien rijk zijn aan vitaminen en voedingsstoffen.

Wil jij stoppen met alcohol en werken aan het herstel van je lever? Fundamentum biedt een unieke detox om jouw lever te ontgiften. Bel vandaag nog voor het maken van een afspraak naar 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800