Vind wat je
zoekt

Symptomen alcoholisme

De eerste en fysieke symptomen

We spreken van alcoholisme of alcoholverslaving wanneer iemand te veel alcohol drinkt en wanneer het moeilijk is om te stoppen. Alcoholisten kunnen veranderingen in hun gedrag laten zien, maar ook lichamelijke problemen ontwikkelen met vervelende gevolgen in hun dagelijkse functioneren. Ontdek wat deze (eerste) symptomen van alcoholisme zijn en of er verschil in symptomen is tussen man en vrouw.

Herken je de symptomen van een alcoholverslaving bij jezelf en wil je daar een punt achter zetten? Een detoxbehandeling bij Fundamentum kan jouw eerste stap zijn. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Eerste symptomen alcoholisme

In het begin kunnen symptomen van alcoholisme lastig te herkennen zijn. Vaak beginnen de eerste tekenen met iemand die steeds meer alcohol drinkt en in grotere hoeveelheden drinkt dan normaal. Ook kunnen veranderingen in gedrag opvallen, zoals vaker liegen over drinkgewoonten of geïrriteerd raken als iemand wordt aangesproken op het drinkgedrag. Het kan zijn dat iemand minder interesse heeft in dingen die hij of zij vroeger erg leuk vond, of werk, school en relaties verwaarloost. Als je deze dingen herkent bij jezelf of bij een ander, dan kunnen dit de eerste symptomen van een alcoholverslaving zijn.

Fysieke symptomen alcoholisme

Overmatig drinken is een aanslag op je lichaam. Er herkent alcoholisme dan ook aan fysieke symptomen. Iemand die lijdt aan alcoholisme kan bijvoorbeeld last krijgen van trillende handen, een verhoogde hartslag en moeite hebben met slapen. Er onverzorgd uitzien en gewicht verliezen zonder duidelijke reden zijn ook twee bekende fysieke symptomen van alcoholisme. De huid kan er slecht uitzien en er kunnen vaak problemen zijn met de spijsvertering. Mensen die te veel drinken, lopen ook een groter risico op leverproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Symptomen alcoholisme: vrouw en man

Een alcoholverslaving en de symptomen zijn in veel gevallen vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen. Toch zijn tussen beide geslachten ook verschillen in de symptomen bij alcoholisme. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een hoger risico op specifieke gezondheidsproblemen, zoals een leverontsteking. Daarnaast leidt alcoholisme tot seksuele problemen bij vrouwen, waaronder het afnemen van seksuele interesse, maar ook menstruatieproblemen, zoals een (te) vroege menopauze. Ook is het krijgen van een miskraam een hoog risico als symptoom van alcoholisme bij vrouwen.

Vrouwen krijgen in vergelijking met mannen gemiddeld sneller last van fysieke symptomen bij alcoholisme. Vrouwen ervaren ook mentale effecten van veel alcohol drinken, zoals het terugtrekken uit hun sociale kringen en ervaren van schuldgevoelens. Mannen vertonen juist agressiever gedrag en hebben mogelijk meer moeite met het uiten van emoties.

Pak je alcoholverslaving aan bij Fundamentum

Als je veranderingen in drinkgedrag, gedrag of fysieke toestand opmerkt, kan het belangrijk zijn om hulp te zoeken. Alcoholisme is een behandelbare aandoening en met de juiste ondersteuning kan er een weg naar herstel zijn. Een één tot twee weken durende detoxbehandeling bij Fundamentum kan jou daarbij helpen. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen. De behandeling wordt volledig vergoed door je zorgverzekering (op je eigen risico na).

☎ Bel 0800 - 2345 800