Vind wat je
zoekt

Hoe herken je een alcoholist?

Op verschillende aspecten

Het is in de meeste sociale kringen heel normaal om alcohol te drinken. Veel mensen drinken dan ook regelmatig één of meerdere glazen alcohol. Daarom is het moeilijk om te herkennen wanneer iemand “gewoon veel drinkt” of alcoholist is. Want hoe herken je een alcoholist?

Als jij hulp zoekt voor een alcoholverslaving, neem dan contact op met Fundamentum. Wij zijn expert in detoxbehandelingen voor onder andere alcoholverslavingen. In onze kliniek in Limburg kick je in gemiddeld twee weken af in een veilige en medische setting, onder 24 uurs toezicht. Bel direct om een eerste gesprek in te plannen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Hoe herken je een alcoholist: uiterlijk

Het is zeker niet altijd af te zien aan het uiterlijk of iemand alcoholist is. Wel zijn er een aantal uiterlijke symptomen die je vaker terugziet bij alcoholisten.

De huidskleur van een alcoholist ziet er soms wat ongezond uit; bleek of grauw. De huid kan droog zijn en rimpels zijn eerder zichtbaar. Alcohol zorgt er ook voor dat bloedvaten wijder openstaan, wat kan leiden tot rode haarvaatjes in het gezicht. De zogenaamde drankneus is nog een uiterlijk kenmerk van alcoholisme. De neus krijgt een rode of paarse kleur, is verdikt en heeft een onregelmatig oppervlak.

Alcoholisme komt regelmatig voor in combinatie met overgewicht. In alcohol zit namelijk veel suiker en calorieën. En ook in de drankjes waarmee alcohol gemixt wordt. Daarnaast eten alcoholisten vaak ongezond.

Overmatig alcoholgebruik heeft nog een vervelend gevolg: je gaat er erg van zweten. En de combinatie van alcohol en zweet die uit de poriën komt, zorgt voor een sterke en onaangename lichaamsgeur. Ook herken je misschien wel de heftige mondgeur van een stevige drinker.

Een van de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen na het stoppen met alcohol zijn trillende handen. Dit getril stopt door weer een drankje te nemen. Trillende handen kunnen dus ook een kenmerk zijn van een alcoholist die probeert te stoppen met drinken.

Hoe herken je een alcoholist: gedrag

Waaraan herken je een alcoholist nog meer, behalve uiterlijke kenmerken? Dat is een stuk lastiger. Alcoholisten weten hun alcoholmisbruik vaak goed te verbergen voor anderen en herkennen het soms zelf niet eens. Ze ontkennen dat er een probleem is, verzinnen smoesjes of manipuleren. Wordt er op rare tijden gedronken? Voelt iemand zich alleen op zijn of haar gemak met alcohol op? Heeft diegene psychische, sociale en financiële problemen? Aan (een combinatie van) deze kenmerken kun je een alcoholist herkennen.

Herken alcoholisme en zoek hulp bij Fundamentum

Denk jij dat je te veel drinkt? Wil je stoppen, maar weet je niet hoe? Herken je alcoholisme; dat is een eerste belangrijke stap. Vervolgens is het goed om hulp te zoeken, want alleen van de drank afkomen is heel moeilijk. En op eigen houtje stoppen met alcohol is onverstandig vanwege de nare ontwenningsverschijnselen die je mogelijk kunt ervaren tijdens het afkicken.

Bij Fundamentum zet je een volgende stap in je herstel door je lichaam te ontgiften. Als specialist in detoxbehandelingen weten wij als geen ander hoe we jou op weg helpen naar een leven zonder alcohol. Plan een intakegesprek via 0800 2345 800. Je bent snel aan de beurt en de behandeling wordt (behalve het eigen risico) vergoed via je verzekering.
☎ Bel 0800 - 2345 800