Vind wat je
zoekt

Is alcohol drugs?

Lees er hier meer over

Alcohol heeft in de maatschappij een sociaal geaccepteerd imago, anders dan bijvoorbeeld soft- en harddrugs. De vraag blijft wel of alcohol drugs is. Hoewel alcohol legaal is en niet als drug te vinden is in de Opiumwet beschouwen we alcohol wel degelijk als drugs. De kenmerken, risico’s en bijwerkingen van ‘klassieke’ drugs zijn in veel gevallen vergelijkbaar met die van alcohol. Je wordt er vrolijk van, alert, ontspannen en natuurlijke remmingen verminderen aanzienlijk. Maar ook hoofdpijn, maagklachten, agressiviteit en diverse hart- en vaatziekten horen bij zowel de effecten van alcohol als ‘gewone’ drugs.

Of het nu gaat om een alcohol- of drugsverslaving, Fundamentum helpt je met de eerste stappen naar een leven zonder verslaving. Wil je de regie over je leven terug? Kies dan voor een detoxbehandeling waarbij je onder medische begeleiding aan de slag gaat met jouw verslaving.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Is alcohol harddrugs?

Er bestaan verschillende soorten drugs; harddrugs en softdrugs. Dit zijn twee verschillende dingen. Volgens de Nederlandse overheid zijn harddrugs een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid en zijn die van softdrugs toelaatbaar. Onder softdrugs vallen bijvoorbeeld wiet, hasj en slaappillen. De zogenaamde ‘downers’, want na gebruik voel je je er rustig door. Harddrugs zijn onder andere speed, XTC, MDMA en coke. Dit zijn vaak synthetische ‘uppers’ die je gemoedstoestand en energieniveau een boost geven.
Alcohol is het resultaat van een natuurlijk gistingsproces. Door verhitting kunnen hoge alcoholpercentages behaald worden tot wel 96% zuivere alcohol. Dit heeft, net als bij drugs, effect op je gedrag, coördinatie en hoe je je voelt. Na alcoholconsumptie ben je vrolijk, durf je meer en ben je socialer. Ook agressie en hoofdpijn kunnen bij effecten van alcohol horen.
De vraag blijft dan ‘is alcohol drugs of niet?’. Hoewel alcohol dus veel vergelijkbare effecten heeft met bepaalde harddrugs, worden de risico’s bij alcoholgebruik in de ogen van de Nederlandse overheid als aanvaardbaar gezien. Er is geen acuut gevaar zoals bij harddrugs. Om deze redenen is alcohol officieel geen harddrug.

Waarom is alcohol legaal en drugs niet?

Een terechte vervolgvraag is dan ook waarom alcohol legaal is, maar drugs niet. De gevolgen van alcoholconsumptie zijn acceptabel volgens de overheid. Deze beslissing is twijfelachtig, want vergeleken met andere drugs is alcohol wereldwijd verantwoordelijk voor het hoogste dodenaantal. Een antwoord op de vraag of alcohol drugs is en waarom het legaal is blijft lastig te geven. Het is een feit dat de alcoholindustrie een zeer machtige industrie is. Verbod op alcohol zou de wereldeconomie grote financiële schade toebrengen. Daarnaast is alcoholconsumptie zó ingeburgerd dat een verbod op alcohol door velen zou worden tegengewerkt.

Je alcoholverslaving aanpakken begint bij Fudamentum

Nu je het antwoord weet op de vraag ‘is alcohol drugs’, kun je kijken naar je eigen verslaving. Als je kampt met een alcoholverslaving waar je genoeg van hebt is een detoxbehandeling bij Fundamentum een perfecte eerste stap. Onder begeleiding van een team professionals ga je je lichaam ontgiften. Hiermee worden alle opgebouwde gifstoffen in een à twee weken uit je lichaam gefilterd. Je kunt vrijwel snel beginnen, want wij werken met korte wachtlijsten. De behandeling wordt volledig vergoed (behalve het eigen risico) en na de behandeling kunnen wij je helpen om een passende vervolgbehandeling te vinden waar jij je prettig bij voelt. Bel 0800 2345 800 voor een eerste gesprek.

☎ Bel 0800 - 2345 800