Vind wat je
zoekt

Wanneer ben je afgekickt van alcohol?

Psychisch en lichamelijk

Afkicken van alcohol kan erg lastig zijn. Je lichaam is gewend geraakt aan de hoeveelheid alcohol, waardoor je lichaam gaat tegenwerken als je ermee stopt. Je gaat dan afkickverschijnselen vertonen. Deze verschillen per persoon en duren ongeveer een week. Maar wanneer ben je afgekickt van de alcohol? Je leest er hier alles over.

Ben jij afhankelijk van alcohol en heb je hulp nodig bij het afkicken? Neem contact op met Fundamentum voor een gratis eerste gesprek. Wij helpen je graag van je verslaving af.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Symptomen alcoholverslaving

Alcohol is een verslavende stof die ervoor zorgt dat je lichaam een extra gelukshormoon aanmaakt. Hierdoor krijg je een fijn en warm gevoel. Je lichaam ziet dit als een beloning, waardoor je nog meer alcohol wilt nemen.

Op het moment dat je de controle kwijt bent over het drinken van alcohol en je door blijft drinken ondanks de negatieve effecten, spreken we van een verslaving. We maken onderscheid tussen een lichamelijk en geestelijk aspect bij verslaving. Bij een lichamelijke verslaving is je lichaam gewend geraakt aan de alcohol. Het heeft het drank nodig om goed te kunnen functioneren. Bij een geestelijke verslaving gaat het om het gevoel alcohol nodig te hebben. Om bijvoorbeeld te kunnen relaxen of om vrolijk te worden.

Ontwenningsverschijnselen bij afkicken van alcohol

Afkicken van alcohol kan lichamelijk en geestelijk heel zwaar zijn. Dit komt omdat je gewend bent geraakt aan de effecten ervan. Op het moment dat je stopt gaat je lichaam hierop reageren. De effecten hiervan noemen we ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen die je kunt ervaren verschillen per persoon. Je kunt hierbij denken aan:

  • Trillende handen;
  • Zweten;
  • Stijgende bloeddruk;
  • Verkrampte spieren;
  • Misselijkheid.

Naast deze lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn er ook geestelijke effecten als je stopt met alcohol. Dit komt omdat alcohol vaak een manier is om negatieve gevoelens te onderdrukken. Je drinkt je problemen als het ware weg. Als je stopt met alcohol komen deze problemen ineens heel erg naar voren. Omdat je deze problemen nooit hebt verwerkt komen ze tegelijk hard aan. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op voor een eerste gesprek. We helpen je graag.

Hoe lang duurt het afkicken?

Bovengenoemde ontwenningsverschijnselen zijn soms heftig. Maar wanneer ben je afgekickt van alcohol? Hoe lang iemand nodig heeft om van een alcoholverslaving af te komen verschilt per persoon. Het is afhankelijk van hoeveel je dronk tijdens de verslaving en van hoe gevoelig je ervoor bent. De meeste lichamelijke ontwenningsverschijnselen duren ongeveer een week. Hierbij zijn de eerste paar dagen het heftigst. In onze kliniek in Margraten sta je dag en nacht onder toezicht van de juiste medische specialisten die jou door deze dagen heen helpen.

Denk tijdens het afkicken na over met wie, en in welke situaties je vaak alcohol dronk. Probeer deze situaties in de eerste instantie te vermijden. Op deze manier kom je minder snel in de verleiding om weer alcohol tot je te nemen. Daarnaast is het belangrijk om te accepteren dat dit geen makkelijke tijd is. Het is normaal dat het zwaar is, zeker aan het begin.. Schrik hier niet van en geef niet op. Uiteindelijk weet je waar je het voor doet.

Wanneer ben je afgekickt van alcohol? Fundamentum helpt

Een alcoholverslaving zorgt voor veel nare bijwerkingen en effecten die een grote invloed hebben op jouw leven en omgeving. Wil je de regie over je eigen leven terug door te stoppen met alcohol? Voor het afkicken van alcohol is het altijd aan te raden om professionele hulp te zoeken. Fundamentum is gespecialiseerd in detoxbehandelingen waarin jij je lichaam ontgift van de alcohol en kunt starten met de juiste behandeling. Ook na de detox helpen we je verder met het vinden van de juiste vervolgbehandeling, tenzij je al verwezen bent door een andere partij. Dan volg je bij deze partij de vervolgbehandeling. Plan vandaag nog een gratis intake in via 0800 2345 800. Samen zorgen wij ervoor dat jij de eerste stap zet naar een leven zonder alcohol.
☎ Bel 0800 - 2345 800