Vind wat je
zoekt

Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs

Het risico voor de gezondheid

In Nederland maken we het verschil tussen softdrugs en harddrugs, maar wat is softdrugs en wat is harddrugs eigenlijk en wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs? We leggen het uit.
Van drugs moet je lichamelijk en / of geestelijk afkicken. Fundamentum behandelt verschillende drugsverslavingen, zoals coke, xtc, speed en cannabis. Ben jij op zoek naar een detox voor drugs? Dan ben je bij ons het aan juiste adres. Bel naar 0800 2345 800 voor een intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is softdrugs?

Softdrugs is een term die in Nederland werd gegeven aan drugs die ‘minder schadelijk zijn’ voor de gezondheid dan andere soorten drugs. Dankzij het onderscheid dat werd gemaakt tussen softdrugs en harddrugs kon het gedoogbeleid ten aanzien van wiet en hasj worden gerechtvaardigd.

Gedoogbeleid

Nederland stond lange tijd alleen in het onderscheid tussen softdrugs en harddrugs. In de meeste landen waren alle drugs verboden. Hoewel het ook in Nederland officieel verboden was om soft- of harddrugs te verkopen, werd de verkoop van cannabis in coffeeshops oogluikend toegestaan. Dit gedoogbeleid moest het drugsgebruik beter reguleren en gebruikers minder snel in de verleiding brengen om over te stappen op andere middelen.

Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs?

Wat is harddrugs? Harddrugs staan in Nederland op lijst 1 van de Opiumwet omdat ze worden gezien als een groter gevaar voor de gezondheid. Tot de harddrugs worden onder andere cocaïne, speed, heroïne, MDMA (xtc) en lsd gerekend. Op lijst 2 van de Opiumwet staan softdrugs als cannabis, paddo’s en benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen). Alcohol en tabak, beide een groot gevaar voor de gezondheid, staan niet vermeld op lijst 1 of 2 en zijn officieel geen drug.

Verschil tussen soft en hard gebruik

Er bestaat een scheidingslijn tussen hard- en softdrugs. Men spreekt dan van soft of hard gebruik. Iemand die dagelijks veel wiet rookt met een hoog THC-gehalte is een harde gebruiker.
Maar welke gebruiker je ook bent en hoeveel je ook inneemt, als je je drugsgebruik beu bent, is het tijd om je lichaam te ontgiften. Fundamentum biedt een korte detoxbehandeling in het zuidelijkste puntje van Limburg tussen Maastricht en Gulpen. Omringd door het heuvelachtige landschap ga jij stoppen met drugs. Doe nu een detox bij Fundamentum en bel naar 0800 2345 800 voor een intake.
☎ Bel 0800 - 2345 800