Vind wat je
zoekt

Drugsgebruik herkennen

De verschillende soorten

Drugsgebruik in Nederland (waaronder vooral de consumptie van cannabis) neemt nog altijd toe (bron: https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/drugs/). Maak jij je zorgen om je eigen drugsgebruik of dat van een dierbare/naaste in je omgeving? Hoe kun je (overmatig) drugsgebruik herkennen en drugs symptomen herkennen?

Als je drugsgebruik vermoedt, wil je dat niet op zijn beloop laten. Beter vroeg dan laat ermee stoppen, want langdurig drugsgebruik op een jongere leeftijd kan op oudere leeftijd leiden tot verslavingsproblematiek. Bel naar 0800 2345 800 om je aan te melden voor onze behandeling.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Drugsgebruik herkennen, hoe doe je dat?

Als iemand wiet of hasj heeft gerookt, kun je die penetrante geur meestal nog geruime tijd ruiken. Ook iemands rode ogen verklappen dat er net een joint is gerookt. De blower kan ook erg lacherig zijn en een enorme trek in eten hebben. Daarnaast kan hij/zij wat afwezig zijn en zomaar vergeten wat er zojuist werd gezegd.

Drugs symptomen herkennen

Ook voor andere drugs kun je symptomen herkennen. We zetten er een aantal op een rij.

  • Xtc: Personen die xtc gebruiken, zijn vaak erg opgewekt, praten veel en willen knuffelen. Ze hebben grote pupillen. Dagen erna kunnen ze juist heel down, vermoeid en geïrriteerd zijn.
  • Coke: Personen die coke gebruiken, praten vaak over zichzelf, zijn opgewekt en overmoedig, maar kunnen ook geïrriteerd of opvliegend zijn. Wijde pupillen komen ook voor. De dagen na gebruik volgt meestal een dip die onder andere gepaard gaat met oververmoeidheid.
  • Speed: Personen die speed gebruiken, kun je herkennen aan een snelle ademhaling, ze praten veel en hebben wijde pupillen. Ook hier volgt een dip waarin de persoon zich leeg, lusteloos, vermoeid en geïrriteerd voelt.
  • Lsd: Personen die een hallucinerende drug als lsd gebruiken, herken je aan de wijde pupillen en het chaotische en onlogische gedrag. Bovendien kunnen ze vaak niet goed uit hun woorden komen.

Denk jij drugsgebruik te herkennen bij iemand of maak je je zorgen om je eigen gebruik ervan? Praat erover en overweeg de mogelijkheid om hulp te zoeken wanneer er sprake is van een verslaving, bijvoorbeeld bij Fundamentum. Bij (excessief) drugsgebruik is snel handelen essentieel. Bel naar 0800 2345 800 voor meer informatie.
☎ Bel nu met een deskundige