Vind wat je
zoekt

Wat is speed

Wij leggen het uit

Pep, snats, snelle en amfetamine; het zijn allemaal benamingen om de drug speed mee aan te duiden. Een bekende drug in de uitgaanswereld, want je kunt er urenlang op vooruit. Je durft meer, je voelt je vrolijk en je wordt er een stuk socialer van. Zoals bij bijna alle drugs soorten kun je te maken krijgen met bijwerkingen tijdens of nadat de drug is uitgewerkt. Dat verschilt per persoon, maar het hangt ook van de eigenschappen van de drug zelf af. Dus: wat is speed eigenlijk? Wat zit er in speed? Wat doet deze drug met je en is het gevaarlijk?

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Speed versus amfetamine

De vraag ‘wat is speed’ wordt veel gesteld. Speed is een amfetamine. In de volksmond wordt deze drug speed genoemd, maar amfetamine is de eigenlijke benaming. Amfetamine is een categorie van diverse soorten synthetische en stimulerende middelen. De verhouding en concentratie van stoffen bepaalt het type drug en de mate van het effect op je hersenen. Zo behoort de ADHD medicatie Ritalin óók tot de amfetamines, maar heeft het een mildere werking dan zuivere speed.

Wat zit er in speed?

Een duidelijk antwoord op de vraag ‘wat zit er in speed’ is lastig te geven. Dat komt omdat het scheikundige proces complex is. Speed bestaat uit de werkzame stof amfetamine en dat is een chemische verbinding van een reeks chemicaliën. In speed zit gemiddeld 35% amfetamine maar kan een sterkte behalen van ruim 70%. Hoe hoger het percentage, hoe duurder de drugs. Om die reden wordt speed in poedervorm vaak versneden met cafeïne. Cafeïne is namelijk goedkoop, eenvoudig te verkrijgen en is qua uiterlijk vrijwel identiek. Bovendien heeft cafeïne ook een oppeppend effect waardoor de gebruiker niet snel zal twijfelen aan de samenstelling. Naast dat speed als poeder gesnoven kan worden, kan het ook oraal worden ingenomen. Bijvoorbeeld gewikkeld in een vloeitje (bommetje) of in de vorm van een pil.

Wat doet speed met je?

Speed is een drug die vaak in uitgaansgelegenheden en op festivals wordt gebruikt. Maar wat doet speed met je? In de meeste gevallen geeft het je een euforisch gevoel vanaf enkele minuten tot een half uur na inname. Emoties en eigenschappen, kunnen door speed versterkt worden. Zo ervaren de meeste gebruikers een toename van:

 • Blijdschap;
 • Alertheid;
 • Zelfverzekerdheid; 
 • Het uithoudingsvermogen.

Aan de andere kant zijn er ook minder positieve uitwerkingen. Zo zijn onder andere de volgende uit- en bijwerkingen van speed bekend:

 • Agressief, prikkelbaar of juist angstig worden;
 • Hartkloppingen;
 • Oververhitting;
 • Slapeloosheid;
 • Weerstand verlagend;
 • Verminderde eetlust

Is speed gevaarlijk?

Het is van veel factoren afhankelijk of speed gevaarlijk is, maar veilig is het niet. Feit is dat speed je bloeddruk verhoogt en je hartslag versnelt. Deze bijwerkingen kunnen in de basis gevaarlijk zijn. Het is een partydrug en wordt veel gebruikt in clubs en op festivals. Als een club slecht geventileerd is of wanneer het tijdens een outdoor festival erg warm is, kan een hoge hartslag of bloeddruk gevaarlijk zijn. Ook onderliggende aandoeningen en algehele lichamelijke gesteldheid spelen een rol. Daarnaast went het lichaam bij regelmatig gebruik snel aan speed waardoor er een steeds hogere dosis nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Daarom wordt deze drug als heel verslavend beschouwd, en dat is gevaarlijk.

Ontgiften onder specialistisch toezicht

Denk jij dat je verslaafd bent aan speed en heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Fundamentum is de enige kliniek die volledig gespecialiseerd is in detox en helpt je graag met afkicken onder 24 uurs begeleiding. Tijdens een eerste gesprek bespreken wij jouw situatie en wat voor jou de beste manier is om van je speedverslaving af te komen. Bel 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800