Vind wat je
zoekt

Wat doen drugs met je hersenen

Verschillende invloeden

Drugs bevatten bepaalde stoffen die via ons bloed in de hersenen terecht komen. Eenmaal daar zorgen ze voor effecten die stimulerend, verdovend of bewustzijnsverruimend kunnen zijn. Wat doen drugs met je hersenen?

Fundamentum behandelt verschillende verslavingen aan drugs als cannabis, speed, cocaïne en xtc. Wij zijn de enige kliniek in Nederland die volledig is gericht op een detoxbehandeling. Ontdek nu de mogelijkheden en bel naar 0800 2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Netwerk van zenuwcellen in de hersenen

In onze hersenen zijn allerlei zenuwcellen actief die met behulp van neurotransmitters elektrische signalen doorgeven. Wanneer je bijvoorbeeld aan het lopen bent, is dit mogelijk omdat er vanuit je hersenen een signaal naar je benen en voeten wordt verzonden.

Wat doen drugs met je hersenen? Gebruikers van een hallucinerende drug als ketamine hebben soms het gevoel dat hun ledematen niet van henzelf zijn. Ook zijn ze de coördinatie kwijt. Dat komt omdat deze drug invloed heeft op de signaaloverdracht in de hersenen. Het is een goed voorbeeld welke invloed drugs hebben op de verslaving in je hersenen.

Invloed op beloningssysteem hersenen

Drugs hebben direct invloed op het beloningssysteem in de hersenen. Neurotransmitters zoals dopamine trekken zich normaal gesproken nadat zij hun werk hebben gedaan weer terug. Drugs zorgen er echter voor dat de heropname wordt geremd. Daardoor blijft dopamine, dat van invloed is op ons beloningssysteem, langer in de hersenen. Dat zorgt ervoor dat je je extra fijn voelt gedurende het gebruik, maar wanneer dit uitwerkt voel je je juist neerslachtig. Daardoor heb je de neiging weer te gebruiken voor hetzelfde gevoel, waardoor verslaving op de loer ligt.

Verslaving hersenen

Wat doen drugs met je hersenen? Welk soort drugs je ook gebruikt, je hersenen gaan wennen aan de specifieke werking van de stoffen die erin zitten. Dat is zeker het geval als je regelmatig drugs consumeert. Je hersenen worden continu geprikkeld. Wanneer je geen drugs gebruikt, gaan ze de stoffen missen die je ze steeds voerde. Dat verklaart waarom je afkickverschijnselen kunt krijgen als je plots gaat stoppen met drugs. Je brein heeft tijd nodig om weer te wennen aan deze nieuwe situatie.

Een detoxbehandeling bij Fundamentum is erop gericht om alle giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Iets voor jou? Neem vandaag nog contact met ons op via 0800 2345 800 en ontdek de mogelijkheden na een intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800