Vind wat je
zoekt

Afkicken van cafeïne

Is dat nodig?

Is cafeïne verslavend en moet je ervan afkicken? Krijg je van cafeïne ontwenningsverschijnselen als je het niet drinkt? We zetten de feiten op een rij.

Fundamentum biedt hulp bij verschillende verslavingen. Meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie. Je kunt ook bellen naar 0800 2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wanneer consumeer je cafeïne?

Je wordt ’s morgens wakker en het eerste dat je doet, is een kop koffie zetten. Of misschien drink je eerst thee en daarna koffie. In beide gevallen krijg je cafeïne binnen. Eet je bijvoorbeeld ook nog hagelslag op je brood, dan verhoog je de dosis cafeïne, want deze stof zit ook in chocolade. Cafeïne is ook te vinden in cola en verschillende energydrinks. Een kop koffie van 125 ml bevat 56 milligram cafeïne.

Hoe werkt cafeïne?

Cafeïne heeft een stimulerende werking en zorgt ervoor dat je je alerter voelt en je beter kunt concentreren. Dat begin je al na een paar minuten te merken. Na ongeveer een half uur bereikt het stimulerende effect zijn piek en wordt daarna geleidelijk minder. Het duurt zo’n 5 uur voordat de stof is afgebroken en de stimulerende effecten helemaal zijn uitgewerkt.

Afkicken van cafeïne?

Je moet het wel erg bont maken om verslaafd te raken aan cafeïne. Deze stof is maar in beperkte mate verslavend. Drink je een paar koppen koffie per dag, dan hoef je je echt geen zorgen te maken. Koffie is bovendien rijk aan antioxidanten en kan dus een reden zijn om die paar koppen per dag niet te laten staan. Als je echter de hele dag door koffie drinkt, kan cafeïne voor ontwenningsverschijnselen zorgen als je plotseling stopt. Je kunt dan tijdens het afkicken van cafeïne last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Bovendien kun je door het ontbreken van cafeïne meer prikkelbaar worden of somber zijn.

Meer weten over verslavingen? Kijk eens op onze kennispagina. Je vindt er tal van interessante artikelen over Fundamentum, detox behandelingen en allerlei verslavingen.
☎ Bel 0800 - 2345 800