Vind wat je
zoekt

Verslavend gedrag

Wat is dat precies?

Verslavend gedrag, wat is dat nu eigenlijk precies? Wat is junkiegedrag en hoe kun je het gedrag van een druggebruiker herkennen?

Meer informatie over verslavend gedrag krijg je bij Fundamentum. Neem contact op.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is junkiegedrag?

Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen. Er is sprake van gedragsverslaving. Er zijn allerlei vormen van gedrag die invloed hebben op ons beloningssysteem in de hersenen. Zoetigheid eten, shoppen, continu op je telefoon kijken, et cetera. Het zijn handelingen die je een zekere voldoening geven. Omdat je je slecht voelt zonder die handelingen wil je ze steeds herhalen.

Verslavend gedrag drugsgebruiker

Angst speelt een rol in het gedrag van de drugsgebruiker. Je bent bang voor het gat waarin je valt als je niet meer in je kunstmatige hemel kunt stappen. Als verslaafde weet je eigenlijk donders goed dat je geen controle hebt over je leven, dat je je ouders of je partner bedroefd maakt en dat je liegt en bedriegt. Je voelt je daar schuldig over en je schaamt je ook voor jezelf.

Verslavend gedrag chronische hersenaandoening

De gevoelens van schuld en schaamte zijn goed te begrijpen, maar eigenlijk komen ze voort uit het idee dat een verslaving puur een mentaliteitsprobleem is. Een verslaving is echter in de eerste plaats een chronische hersenaandoening. De ‘junk’ heeft geen controle over zijn verslavingsgedrag. Dat komt omdat het beloningscentrum in de hersenen compleet wordt beheerst door de verslaving. De junk zit gevangen in een vicieuze cirkel van drugsgebruik: nuchterheid -> negatieve gevoelens -> ontsnappingsroute door middel van een nieuwe dosis. Wanneer een verslaafde leert inzien dat het verslavend gedrag geen kwestie van vrije wil is maar een probleem in de hersenen kan een eerste stap worden gezet om daarmee af te rekenen.

Vertoon jij verslavend gedrag? Wil je stoppen met het gebruik van drugs? Dan is een detoxbehandeling een belangrijke stap in de goede richting. Bel ons voor een intake: 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800