Vind wat je
zoekt

Zelf detoxen

Of onder medische begeleiding

Zelf detoxen, is dat mogelijk? En zo ja, wanneer is het verantwoord? Is detoxen thuis voor iedereen weggelegd? Het zijn vragen die je je vast weleens stelt als je erover nadenkt om af te kicken.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Niet alle verslavende middelen geschikt voor detoxen thuis

Een detox houdt in dat je jezelf gaat bevrijden van allerlei giftige stoffen die van nature niet in je lichaam thuishoren. Dat gaat meestal gepaard met afkickverschijnselen. Deze treden op wanneer je stopt met middelengebruik. Op welke manier en hoe heftig die verschijnselen optreden, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld aan welk middel je verslaafd bent, hoeveel je daarvan gebruikt en hoelang je dat al doet.

Elke verslaving kent zijn specifieke eigenschappen. Alcohol bijvoorbeeld zorgt zowel voor een lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid. Dat geldt ook voor de meeste pijnstillers en slaapmiddelen. Bij een onder jongeren populaire drug als lachgas daarentegen speelt vooral de geestelijke afhankelijkheid een rol. Zelf detoxen van alcohol of medicijnen is dan ook erg moeilijk en is niet geheel zonder gevaar vanwege de bijbehorende afkickverschijnselen die kunnen optreden.

Zelf detoxen iets voor jou?

Als je zelf thuis wilt detoxen, moet je sterk in je schoenen staan. Hoe ga je om met de verleidingen die continu op de loer liggen? Je moet er voor de volle 100 procent van overtuigd zijn dat je definitief een einde gaat maken aan jouw verslaving. Heb je daarnaast te maken met (milde) lichamelijke afkickverschijnselen, dan zal je deze moeten ondergaan en erop vertrouwen dat ze na een aantal dagen verdwijnen. Zorg dat er iemand in de buurt is om jou bij te staan in je strijd.

Wanneer beter niet thuis detoxen

Ben je lichamelijk zwaar verslaafd? Dan is zelf detoxen in veel gevallen niet de beste optie. Je kunt er beter voor kiezen om dit onder goede medische begeleiding te doen. Zo weet je zeker dat jouw afkickproces veilig en zo comfortabel mogelijk verloopt. Bij afkickkliniek Fundamentum ben je daarvoor op de juiste plek. Meer weten over de mogelijkheden van een detox? Bel ons op 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800