Vind wat je
zoekt

Midazolam verslavend

Hoe werkt dat?

Midazolam is een rustgevend middel dat je angst wegneemt en je spieren ontspant. Het wordt bijvoorbeeld voorgeschreven bij slaapproblemen, als ondersteuning bij het afkicken van een verdovend middel of bij epilepsie. Bij midazolam ligt de kans op afhankelijkheid op de loer. Hoe dit middel precies werkt en waar je op moet letten als je er niet afhankelijk van wilt worden, lees je hier.

Ben jij verslaafd aan midazolam? Afkicken kan heel lastig zijn. Neem daarom contact op met Fundamentum, dé specialist in het uitvoeren van een korte detoxbehandeling in medische setting en onder 24 uurs toezicht. Bel naar 0800 2345 800 voor een intake. Wij helpen je op weg naar herstel van je verslaving aan midazolam.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Hoe werkt midazolam?

Midazolam is een kalmerend middel. Het kan op meerdere manieren ingenomen worden. Als tablet, injectie of als neusspray. Hoe snel het middel werkt, is afhankelijk van de manier waarop je het neemt. Bij een tablet duurt dit ongeveer een uur, bij een injectie slechts tien minuten. Het ontspant je spieren waardoor je kunt ontspannen. Om deze reden is het een effectief middel tegen slapeloosheid. Het is ook een middel dat voorgeschreven wordt bij epilepsie. Het werkende middel gaat dan de prikkels in de hersenen tegen die zorgen voor een epileptische aanval.

Omdat je er slaperig van wordt en je reactietijd afneemt, mag je geen voertuig besturen nadat je midazolam gebruikt hebt. Dit kan tot de volgende dag duren, afhankelijk van de dosering. Combineer midazolam nooit met grapefruit(sap). In dit sap zitten middelen ervoor zorgen dat midazolam minder goed kan worden afgebroken. Hierdoor krijg je meer van het middel binnen. Gebruik het ook nooit in combinatie met alcohol. Dit versterkt het ontspannende en suffe effect.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Is midazolam verslavend?

Je moet dus met meerdere dingen rekening houden als je midazolam gebruikt. Maar is midazolam verslavend? Wat belangrijk is om te weten, is dat midazolam het onderliggende probleem van de klacht niet wegneemt. Het maakt je alleen rustiger, waardoor je er minder last van hebt. Dit betekent dat je weer last krijgt van je klachten als je stopt met het nemen van midazolam. Hierdoor word je op den duur lichamelijk afhankelijk van het middel. Midazolam, verslavend als het is, is erg moeilijk om vanaf te komen. Gebruik het daarom niet te vaak.

Is midazolam neusspray verslavend? De neusspray variant is minder verslavend. Dit komt omdat midazolam in de vorm van neusspray alleen wordt voorgeschreven aan epilepsiepatiënten. En deze patiënten gebruiken de spray in een dringende situatie, namelijk wanneer ze een epilepsieaanval hebben. Het is dus acuut. Je gebruikt het dus niet dagelijks, waardoor je er niet afhankelijk van wordt.

Reken af met een midazolam verslaving

Fundamentum staat klaar voor iedereen die hulp zoekt bij een midazolam-verslaving. Professionele hulp is altijd nodig om een midazolam-verslaving succesvol aan te pakken. Een opname en behandeling in een afkickkliniek waar je onder specialistische medische begeleiding kunt afkicken, is daarom verreweg de beste optie. Bel tussen 7:00 en 22:00 uur naar 0800 2345 800 voor een intakegesprek.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs