Vind wat je
zoekt

Sterkste benzodiazepine

Welke is dat?

Benzodiazepines, ook wel ‘benzo’s’ genoemd, is een verzamelnaam voor medicijnen tegen slapeloosheid en angstige gevoelens. Er bestaan heel veel verschillende soorten, die allemaal een eigen effect en duur hebben. Welke soorten bestaan er? En wat is de sterkste benzodiazepine? We vertellen je er alles over.

Heb jij een last van een afhankelijkheid van benzodiazepines? Stoppen kan ontzettend lastig zijn en brengt nare ontwenningsverschijnselen met zich mee. Zoek daarom altijd professionele hulp en probeer het nooit alleen. Neem contact op met Fundamentum. Door middel van een detoxbehandeling helpen wij je van je verslaving af. Bel 0800 2345 800 en maak een afspraak voor jouw eerste gesprek.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is benzodiazepine?

Het is lastig om een algemene beschrijving te geven van benzodiazepine. Dit komt omdat er zoveel verschillende zijn, met ieder een eigen effect. Over het algemeen gaat het om een kalmerend medicijn dat mensen rustig maakt zodat ze beter kunnen slapen en hun angst wordt weggenomen. Gebruikers beschrijven dezelfde effecten als bij alcohol. Je kunt er wazig en sloom van worden. Deze effecten kun je ook de volgende dag nog ervaren. Bestuur daarom geen voertuigen als je de dag ervoor een benzodiazepine hebt gebruikt.

Benzodiazepines zijn opgenomen in Lijst II van de Opiumwet. Dit betekent dat je ze niet mag bezitten. Alleen als je ernstige slaapproblemen hebt of veel last van angst mag je ze gebruiken, op voorwaarde dat je een recept hebt van een arts.

Gebruik nooit benzodiazepine in combinatie met alcohol. Het kalmerende effect van beide middelen versterkt elkaar, waardoor je in coma kunt raken of zelfs kunt overlijden.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Wat is de sterkste benzodiazepine?

Benzodiazepines zijn er in verschillende vormen en maten. Om deze reden is het ook niet mogelijk om een lijst op te stellen met de sterkste varianten. De ene is geconcentreerder dan de andere, de ene zorgt voor slaperigheid, de andere gaat weer meer de angst tegen. Ook de negatieve effecten verschillen per variant. Deze kunnen variëren van duizeligheid, zweetaanvallen en een slechter reactievermogen tot moeite met ademen, hartkloppingen en afname van gevoelens.

Neem voor eens en altijd afscheid van benzodiazepines bij Fundamentum

Hebben benzodiazepines de regie over je leven overgenomen? Tijd om dit te veranderen. Bel 0800 2345 800 en maak een afspraak met Fundamentum voor een detoxbehandeling. We hebben snel plek en de behandeling wordt vergoed door de basisverzekering (behalve het eigen risico).
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs