Vind wat je
zoekt

Oxycodon of tramadol

Pijnstillers

Wanneer een paracetamol niet helpt en ook een ontstekingsremmende pijnstiller zoals ibuprofen onvoldoende effect heeft, kunnen artsen zwaardere pijnstillers voorschrijven. Zij kiezen daarbij meestal voor oxycodon of tramadol. Wat is het verschil en wat is de overeenkomst tussen deze twee opiaten?

Medicijnen kunnen verslavend zijn als je ze te lang gebruikt. Vind jij het moeilijk om te stoppen met je medicijngebruik? Neem gerust contact met ons op voor advies.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is oxycodon?

Oxycodon is een zeer zware pijnstiller die twee keer zo sterk is als morfine. Dat maakt het tot een effectief middel bij hevige pijn. Niet alleen verdwijnt dankzij oxycodon de pijn, het kan ook zorgen voor een soort van roes. Dat laatste is voor sommigen helaas ook een reden om het middel via de illegale markt te verkrijgen. Hoewel een effectieve pijnstiller, is oxycodon verslavend. Dit medicijn is dan ook bedoeld om maar voor een korte tijd te gebruiken. Artsen schrijven het bijvoorbeeld voor bij hevige pijn na een ongeval of een operatie.

Wat is tramadol?

Tramadol is ook een morfineachtige pijnstiller die behoort tot de opioïden. Het wordt gerekend tot de zwakkere opiaten. Je zou het kunnen omschrijven als een lichtere versie van oxycodon. Ook dit medicijn wordt alleen voorgeschreven als minder sterke pijnstillers en ontstekingsremmers niet helpen. Hoewel minder sterk als oxycodon is ook tramadol verslavend en is het van belang dat patiënten dit medicijn maar voor een korte periode gebruiken.

Oxycodon of tramadol: inschatting van de arts

Artsen zullen bij het bestrijden van de pijn per persoon inschatten of zij kiezen voor oxycodon of tramadol. Bij tramadol zijn de risico’s op bijwerkingen en verslaving iets kleiner dan bij oxycodon. Sommige patiënten stappen zodra de pijn minder wordt over op tramadol. Dat is ook het geval bij een oxycodonverslaving. Je kunt dan via een tussenstap met tramadol het gebruik langzaam afbouwen.

Gebruik je oxycodon of tramadol? Neem contact met ons op dan bespreken we de mogelijkheden hoe je daar mee kunt stoppen: 0800-2345 800.
☎ Praat nu met een deskundige