Vind wat je
zoekt

Cold turkey tramadol

In één keer stoppen?

Aan de pijnstiller tramadol kun je verslaafd raken. Cold turkey stoppen met tramadol heeft dan ook meestal afkickverschijnselen tot gevolg. Dat uit zich bijvoorbeeld in griepverschijnselen, misselijkheid, hoofdpijn, zweten of koude rillingen. Ook angst en depressies liggen op de loer als je cold turkey van tramadol gaat afkicken.

Meer weten over cold turkey stoppen met tramadol? Je kunt ons altijd bellen voor informatie of advies.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wanneer beginnen afkickverschijnselen bij cold turkey tramadol?

De ontwenningsverschijnselen beginnen in de regel binnen één of twee dagen nadat je je laatste dosis van dit medicijn hebt gekregen. Ze verdwijnen over het algemeen na een week. Tramadol wordt daarom gezien als een minder sterke pijnstiller dan zeer verslavende opioïden zoals oxycodon en fentanyl. De effecten van tramadol op de receptoren in je hersenen zijn namelijk relatief mild. Je hersenen kunnen zich dan ook gemakkelijker aanpassen als je het middel niet meer gebruikt.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Afkickverschijnselen bij cold turkey stoppen met tramadol niet onderschatten

Hoewel milder dan sommige andere opioïden moet je de symptomen van cold turkey stoppen met tramadol niet onderschatten. Naast de eerder genoemde verschijnselen kun je mogelijk ook te maken krijgen met paniekaanvallen, slapeloosheid, verlies van eetlust, pijn in de spieren en gewrichten en een verhoogde bloeddruk en hartslag. Meestal raden artsen dan ook aan om in plaats van cold turkey met tramadol te stoppen dit geleidelijk te doen. Dat wil overigens niet zeggen dat je tijdens het afbouwen helemaal geen last kunt krijgen van afkickverschijnselen. In hoeverre ze optreden, verschilt echter per persoon en hangt onder meer af van hoelang je het middel hebt gebruikt.

Wanneer is cold turkey stoppen van tramadol goed mogelijk?

Zoals voor de meeste pijnstillers geldt, is het na kort gebruik mogelijk om plotseling te stoppen. Afhankelijk van het soort medicijn kan gewenning al optreden na een week of twee weken. Binnen die periode is cold turkey afkicken nog goed mogelijk.

Fundamentum behandelt verschillende medicijnverslavingen. Wil jij afkicken? Neem contact met ons op. Bel 0800-2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs